X
 
 

12% смятат Слави Трифонов за алтернатива на ГЕРБ

11747 9
photo of 12% смятат Слави Трифонов за алтернатива на ГЕРБ
Снимка: Колаж/Actualno.com
12% считат, че Слави Трифонов е алтернатива на партия ГЕРБ. В същото време евентуалният политически проект "Няма такава държава" би стартирал с 8.3% подкрепа.

Това са част от изводите от регулярното тримесечно проучване на обществените нагласи, провеждано от социологическа агенция „Алфа Рисърч” и цитирано от БГНЕС. Представените данни са от проведеното в периода 10 - 16 септември 2019 г. национално-представително проучване сред извадка от 1023 пълнолетни граждани по пряко стандартизиран начин - интервю по домовете с таблети.

Нарастват критичните оценки и гласове към качеството и стила на управление на страната. Както показват и последните политически скандали обаче, те биват разчетени от общественото мнение като излизащи от различни по ориентацията си политически сили, което не позволява консолидиране на единна опозиция. В резултат, правителството и премиерът успяват да запазят нивата си от месец юни, регистрирани непосредствено след европейския вот. С 27.5% одобрение за Бойко Борисов и 15% за неговия кабинет, управляващите влизат в есенния политически сезон. Президентът Румен Радев продължава да се ползва с най-висок персонален рейтинг от политиците в страната – 54.8%, с лек ръст на неодобрението (от 14% на 17%).

Това са изводите от регулярното тримесечно проучване на обществените нагласи, провеждано от социологическа агенция „Алфа Рисърч” и цитирано от БГНЕС. Представените данни са от проведеното в периода 10 - 16 септември 2019 г. национално-представително проучване сред извадка от 1023 пълнолетни граждани по пряко стандартизиран начин - интервю по домовете с таблети.

Закотвени към много ниски нива на обществено доверие остават законодателната, съдебната власт, както и главният прокурор. Само полицията отбелязва плавен позитивен тренд, който в рамките на година постига около 10% ръст одобрение.

Слави Трифонов: НСО трябва да бъде закрито

Знаете ли какво е преторианска гвардия? Сигурно знаете, но за всеки случай ще ви кажа. Преторианците са били специалната гвардия, която...

През септември, както и през целия период на действие на настоящия кабинет, като най-успешен министър се оценява Томислав Дончев, който добавя 5% ръст в персоналния си индекс, следван от министъра на спорта Красен Кралев. На трето място в началото на учебната година излиза образователният Красимир Вълчев. Тримата са и с най-ясно изразен позитивен баланс между позитивни и негативни оценки. От останалите с подобрени позиции са Росен Желязков и Младен Маринов.

По-поляризирани са мненията за Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Боил Банов.

Най-проблемни за общественото мнение са ресорите правосъдие, здравеопазване, земеделие.

Местна власт: 47,3% искат нов кмет, 40,9% искат досегашния си кмет, а 11,8% не знаят какво искат.

От „Алфа рисърч” уточняват, че за изход от местния вот е рано да се правят прогнози, тъй като битките ще се решават във всяка една община поотделно.

Слави: Явно след раздялата си с мен, bTV се нуждаят от психолог

"Тези дни се опитах да гледам предавания на националните телевизии. И какво видях? От Нова разбрах, че траките са фенове на Истанбулска...

Около 47% обаче са твърдо решилите да гласуват на предстоящите избори. Като правило местните избори са по-мобилизиращи за избирателите от наскоро отминалите европейски, но към момента декларираната готовност за участие в тях е относително ниска. Това може да се дължи както на все още нестартиралата реална предизборна кампания, така и на липсата на ярки опоненти по места, което дистанцира гражданите от активно участие. Тази ситуация вероятно ще търпи промяна с регистрацията на всички кандидати и навлизането в същинската кампания.

Силно поляризирани са нагласите по оста „запазване на статуквото или промяна в местната власт“. 41% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, 47% са за избор на нов градоначалник.

На база на тези настроения не могат да се правят прогнози по общини, но трябва да се отбележи, че сумарно рязко по-критични са нагласите в големите градове (32%:68%), по-умерени – в средните общини (44%:56%) и най-благоприятни за настоящите кметове – в малките населени места (51%:49%). Така, като най-оспорвана и с най-голяма интрига се очертава надпреварата за кметското място в големите общини.

Изострянето на критичните настроения е ней-големият резервоар за гласове срещу действащи кметове при втория тур на изборите, тъй като те катализират най-големия потенциал за протестен вот. Интересното, което показва настоящото проучване, обаче е, че при местни избори няма същата логика и размах на протестния вот, както при националните. 37% от анкетираните са готови да се обединят зад която и да е кандидатура, „срещу“ действащия кмет в името на промяната. 62% обаче са на мнение, че биха гласували в зависимост от личните качества на кандидатите и политическите си предпочитания, а не на принципа „против“. Тази нагласа внася допълнителен съспенс в политическата битка, защото показва, че обединението на недоволните не е автоматичен процес, особено когато става въпрос за решаването на местни проблеми, които непосредствено засягат всеки гражданин. Сериозен фактор в развитието на интригата ще бъдат и множеството алтернативни местни играчи, които често получават значителна подкрепа. Около 10 на сто от избирателите са готови да гласуват за такива листи или кандидат-кметове, като на места делът им достига до 15%.

Ако парламентарните избори са следващата неделя:

Слави: 32 партии се правят на ударени и не искат да връщат надвзетите субсидии

"Едва ли ще ви изненадам, като ви кажа, че 32 български партии упорито отказват да върнат доброволно надвзетите партийни субсидии". Тов...

В средата на третия управленски мандат на ГЕРБ нараства усещането за изхабяване на властта. 48% от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението, срещу 33%, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ. Към момента обаче липсва консолидираща избирателите алтернатива. Отговорът на въпроса „коя е алтернативата на ГЕРБ“ показва силно фрагментирани предпочитания – към БСП - 17%, към партия на Слави Трифонов - 12%, "Демократична България" - 4.9%, "Обединени патриоти" - 3.8%, към друга политическа сила - 8.9%. Както тази дисперсия, така, в още по-голяма степен - и взаимната противоречивост между опозиционните формации, показва защо, макар и със силно стеснена подкрепа, ГЕРБ продължава да удържа позиции. В началото на септември ГЕРБ (21.5%) запазва електоралното си предимство в национален план пред БСП (18.7%).

В настоящото проучване Алфа Рисърч измерва и потенциала на вече заявената от Слави Трифонов партия – „Няма такава държава“. Тя стартира с подкрепа от 8.3%, отнемайки симпатизанти от БСП, националистическите формации и "Воля", без съществена ерозия за ГЕРБ. Поради липсата на масови обществени очаквания за демонтиране на цялата политическа система и преориентация на страната, новата формация, позиционираща се като алтернатива на статуквото, започва с умерени нива на подкрепа.

Подкрепата за ДПС е в рамките на традиционните 8.6%. С разпада на "Обединените патриоти", преобладаваща част от националистическия вот остава зад ВМРО-НФСБ (4.8%), а доскорошният им партньор "Атака" влиза в политическия сезон с подкрепа от 1.9%.

След пробива на европейските избори и излъчването на евродепутат, "Демократична България" стабилизира общите си позиции (4.1%), но все още е изправена пред предизвикателството да разшири кръга от свои симпатизанти в страната.

Регистрираната в настоящото проучване подкрепа за управляващи, лява, дясна опозиция и нови формации показва настроенията в обществото на национално равнище. Местните избори обаче са доста различни по характер, а това прави изходът от тях силно зависим от спецификата в отделните общини, от състоянието на политическите сили в тях и гражданската ангажираност, заявяват от „Алфа Рисърч” в заключение.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  45% Смятат Сашка Вacева за алтернатива на ГЕРБ.70% смятaт Криско за алтернатива на ГЕРБ.100% смятaт Азис за алтернатива на ГЕРБ.Да живей централна Мангаля!
 • ciklop50 5 ciklop50 преди 2 месеца Профил на трол?
  12% смятат, че един пръдльо пак трябва да усмърди София както до сега ...
 • 12 енгри мен ще ни рециклират един Каракачопов-Илия 4 12 енгри мен ще ни рециклират един Каракачопов-Илия преди 2 месеца Профил на трол?
  с дреха от кожухчето , произведено в България ли , в една от двете Ферми ли , при положението 1/2 тон отпадъци от годишната продукция-размножаване на поколоние , изхвърлено в някой ров в планинското на средният Балкан ? Сигурно . Ще стана и това .
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  как се забавлява охулно в парите ни данъчните онова творчество на телевизионна режисура . Абе , кой още се записва по българската фиология както и философия ? Програмното меню , както при всичките по екрана СитШитКом , купени от къде : клювър издатели
 • един дол дренки - ГМО продукти на ДС-КГБ 2 един дол дренки - ГМО продукти на ДС-КГБ преди 2 месеца Профил на трол?
  Слави Трифонов в навечерието на парламентарните избори 2001г. му дадоха национален ефир и удари безценно рамо в кампанията на царя, докаро борисов го охраняваше Слави ТР бе основен играч на Тройната коалиция и чест гост му бе агент Гоце Първанов. първата визита на Орешарски – премиер на БСП и ДПС – бе именно в Шоуто на Слави на 30 май 2013 г. Неслучайно Трифонов продължи ''битката'' си виж още ›› с Борисов – референдум, обиколки по страната, концерти на „Орлов мост“ - да е готов да поеме щафетата като майчето от фандъчката Ниновица призна, че се е срещала със Слави Тр в кабинета на руския свинар ГерговИзцяло срастване между политиката, капитала и четвъртата власт, в кьошета и тайни местенца. Разбира се, че системата на сенките винаги е произхождала от БСП. Те я изградиха, тя е отгледаха, те я експлоатират.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Българският Майкъл Джек с неговата виртуална Ферма Невърленд , ще реши ли по друг начин предстоящият комплекс от работа , въпроси , проблеми или не ? Това си е като ония въпрос при оновата : играеш ли по система или не , защото не разбираш ли достатъчно или просто си извън играта ли ?
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  koлкото мая манолова е алтернатива на фандъкова - руски помияри - днес подписахме нови 3 млрд лв наши пари да потънат в руската газова тръба! Данък Русия става все по-висок... какво да коментираме.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  от какво се оплакваш ? От австралийски дрони за 200 милиона вместо американските ракети Марс-и-обратно ? От немотия на цялата държава , че разполагаме към 2016 само с два бек-боан сървъра за целият общ трафик ли ? От това че музикантите при Слави не се виждат осигурени по правилата на духовният оркестър ,както те предполагат , като се отразяват плащанията къмсоциалното-осигурително , но не при нег виж още ›› овата фирма ? Така , да си изберем скрънзата . После , още по ефективно , ефикасно , евтинията по австралийском с много гръмкому по TV екрани !
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Тя пък Фандъкова един кмет...една от многото секретарки на Борисов нацвъкани навсякъде из власта.Горката гледа да пази равновесие като е права зада не падне на земята от дебилност и простотия.
  : 2 !