Гражданска инициатива: Кандидат-кметове да прекарат един ден в инвалидна количка

5338
Гражданска инициатива: Кандидат-кметове да прекарат един ден в инвалидна количка
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Граждански сдружения предизвикват кандидат-кметове да седнат в инвалидна количка и да направят една обиколка на града, за ръководството на който са се кандидатирали. Идеята е политиците да се поставят на мястото на хората с двигателни затруднения и да преценят сами дали инфраструктурата в съответното населено място е подходяща за трудно подвижни граждани. Инициативата е на Сдружение “Общност Мостове” и Национална граждански инициатива „Системата ни убива ВСИЧКИ“.

"Градската среда е недостъпна за много от нас, поради което оставаме извън социалния живот. От съществено значение е това, че не можем да упражняваме много от конституционните си права или го правим с цената на свръхусилия", посочват инициаторите. Те предизвикват кандидат-кметовете да опита да се придвижат по предварително определен от организаторите маршрут, но в инвалидна количка. "За целта изберете Ваш съмишленик, съратник, приятел, на когото се доверявате и, който ще ви придвижва с количката. Идеята ни не е да Ви караме да се чувствате неловко, не е и PR събитие от Вашата кампания. Даваме Ви шанс да се поставите на мястото на 1/7 от Вашите съграждани, за които ще носите отговорност, също както и за останалите", приканват от инициативния комитет.

В инвалидна количка, но с несломим дух: Историята на Мария, която впечатли университета в Кеймбридж

"Винаги има несолидарни хора, където и да отидеш. Въпросът е, че в България те са много повече от наистина разбиращите ме". С тези думи...

Предизвикателството ще се осъществи с обикновени рингови колички, предоставяни на хора с увреждания от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Организаторите предоставят и кратка статистика. Те посочват, че 1/7 от населението на България са хора с увреждания и хронични заболявания и поне половината от тях изпитват затруднения в придвижването си в населените места. Ключовите препятствия са свързани с достъпа до домовете и в домовете, до улиците, прекрачвайки прага на дома си, достъпа по тротоарите – настилка, габарити, препятствия, скосеността на тротоарите и безопасното пресичане, достъпа до обществени сгради (на общини, поликлиники, общински болници, социални служби, бюра по труда, детски градини, училища, музеи, театри, кина, спортни съоръжения, жилищни сгради, до градския транспорт и достъпността на самия транспорт... и т.н.

"Тази 1/7 от населението вероятно има множество проблеми, които е трудно да се проумеят, но за малко Ви каним да се поставите в техните обувки и да усетите от първо лице от какво значение за тях е достъпността на средата", обръщат се от сдружението към кандидат-кметовете в цялата страна. Засега желание да се включи в кампанията са изявили Борислав Игнатов, Борис Бонев, Мая Манолова, Десислва Иванчева и Биляна Петрова. "Правим опити за контакт с Йорданка Фандъкова - за сега неуспешни", обясниха за Actualno.com организаторите. Събитието в София ще се проведе на 17.09.19 г. от 16.30 ч., като мястото ще бъде обявено няколко дни преди датата. Във Враца инициативата ще се състои на 01.10.19 г., а за Стара Загора и Пазарджик все още няма насрочена дата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com