4 федерации подкрепят кампания "Не на стероидите" - "Да" на живота!

3987
4 федерации подкрепят кампания "Не на стероидите" - "Да" на живота!

От 10 дни насам четири ключови спортни федерации в България подкрепят и се включват в една нова кампания, поставила си амбициозната цел да спаси кариерите на много спортисти и живота и здравето на много подрастващи. Това е кампанията "Не на стероидите!".

Кампанията има за цел да убеди младите хора и активно занимаващите се със спорт, че стероидите (анаболно-андрогенни препарати) са изключително вредни за здравето и живота, което е и причината да бъдат забранени и дори преследвани от спортните институции. Тя се провежда с ясното съзнание, че не е лесно да се отклони от пътя на стероидите младия човек, който е заслепен от идеята за големите мускули. Но рискът не си заслужава, защото последиците са големи, доказани и са за цял живот.

От няколко дни на "фронта" в тази битка са Българската федерация по гребане, сумо, борба и бокс. Кампанията се води още посредством информация в социалните мрежи и разпространяването на материали като тениски, силиконови гривни и стикери. Автор на идеята е "СИЛА БГ" - най-голямата фирма за хранителни добавки в България. Те са спечелили с каузата си Министерството на спорта у нас, което ги подкрепя твърдо.

Четирите родни федерации, към които се очаква да се присъединят и други, алармират, че високата смъртност в света на професионалния бодибилдинг не е тайна. Опасяват се обаче, че това предупреждение не действа достатъчно ефективно, заради което изваждат най-големите рискове при употребата на ААС. И, което е много важно: Организаторите и участниците в кампанията не се обявяват срещу спорта, а настояват занимаващите се с него да изберат по-дългия път към резултатите, който води до живот и здраве, вместо по-прекия, в края на който дебне смъртта.

Съществуват седем основни рискове за здравето, които поемаме, ако започнем приема на ААС. Най-голямата опасност е свързана със сърцето. Приемът на анаболи води до сериозни изменения в структурата и дейността на сърдечния мускул. Най-често срещаният проблем е нарушения в състоянието и функцията на лявата камера.

Опасност има и за холестерола. ААС доказано влошават показателите на "лошия холестерол" в кръвта. Застрашен е и черният дроб, като рискът от 4 заболявания е прекомерен. Става дума за повишаване на нивата на чернодробните серумни ензими, peliosis hepatis, остра чернодробна холестаза – увреждане на жлъчните пътища в черния дроб и развитието на чернодробни тумори.

Винаги употребата на стероиди засяга и мъжката репродуктивна система. С приема им семенната течност става неефективна. Този процес е обвързан и със симптоми като загуба на либидо и свиване на тестисите. В някои случаи уврежданията могат да са необратими.

Всеки от употребяващите тези забранени вещества има присъствие на протеин в урината и някаква форма на аномалия на бъбречната функция. С напредване на възрастта тази важна жлеза неминуемо увеличава обема си, но при прием на анаболни стероиди този процес се ускорява значително. В най-лошия случай ААС могат да причинят рак на простата.

Сериозна е и заплахата от появата на акне и загуба на коса. Не всички са застрашени от това, само тези, които са натоварени с това генетично. Но генът на плешивостта се среща често и, ако това настъпи, е необратимо. От друга страна акнето, предизвикано от ААС, носи със себе си риск от сериозни инфекции. Характерните обриви са резултат от завишената секреция на себум и най-често се появяват в областта на гърдите, лицето, гърба, ръцете и врата.

Употребата на ААС може да доведе до развитие на вторични женски полови белези при мъжете и развитието на мъжки полови белези при жените. При мъжете това значи появата на гърди, омекване на мускулите, промяна в в разпределението на мастната тъкан.

Психологически ефекти от прием на ААС са изключително силна, обикновено безпричинна агресия, по време на която засегнатият се намира в състояние на психоза. Развиват се депресия, параноя, ревност, висока раздразнителност и хронично безпокойство.

Федерациите по борба, гребане, бокс и сумо заедно със "СИЛА БГ" призовават когато искате да развиете тялото си, когато търсите подобрение на външния си вид и самочувствие, да се информирате как е най-добре да го направите, без да застрашите здравето си, без това да отнеме от дните, които са ви отредени за живот. Кажете "НЕ НА СТЕРОИДИТЕ" и прегърнете спорта със здраво тяло и здрава психика.

Кампанията е в действие от около 10 дни и няма фиксиран срок за приключване, тъй като целта е да има резултати. Убедени сме, че усилията ще си струват, посочват от „СИЛА БГ“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт