Австриец ще премине звуковата бариера при свободно падане

10607
Австриец ще премине звуковата бариера при свободно падане

Австрийският екстремен спортист Феликс Баумгартнер ще се опита на 8 октомври да достигне звуковата бариера при свободно падане. Това ще стане за първи път след скок от рекордната височина от 36 576 м над Ню Мексико, съобщи техническият ръководител на проекта.

Това съобщение сложи край на периода на несигурност относно датата на свръхзвуковия скок, след като капсулата под налягане, носена от балон с хелий, бе повредена през юли по време на тренировка.

"Всички системи на капсулата бяха изпитани успешно", посочи в комюнике Арт Томпсън, технически директор на проекта с име "Стратос".

Достигайки скоростта на звука, която е 1 227,6 км/ч, 43-годишният Феликс Баумгартнер, който ще бъде облечен в костюм под налягане, ще се движи със скоростта на пистолетен куршум.

Рекордът за парашутен скок със свободно падане се държи от 1960 г. от бившия полковник от американската авиация Джо Китинджър, който скача също от балон с хелий от височина 31 333 м.

За да се подготви за този подвиг, австрийският парашутист вече е направил два скока над Ню Мексико – първия през март от 21 600 м височина, а втория през август от 29 456 м, като тогава е достигнал максимална скорост от 864 км/ч преди да отвори парашута си.

"Чувствам се като тигър в клетка, нямам търпение да изляза", заяви той.

През 2003 г. той пръв прекоси Ламанша падайки свободно, като използва крило от карбонови нишки.

Една от главните цели на проекта "Стратос" е да събере научни данни, които може да помогнат за подобряване на сигурността на космическите полети, позволявайки при неотложна необходимост скокове с парашут от много голяма височина.

Преди този проект Феликс Баумгартнер се прочу със скоковете си от Световния финансов център Т101 в Тайпе (Тайван) и от статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро в Бразилия.

За свръхзвуковия си скок той е подкрепян финансово и технически от австрийската компания за енергийни напитки "Ред Бул" и нейния собственик, австрийския мултимилионер Дитрих Матешиц.

Матешиц е собственик и на отбора "Ред Бул-Рено" във Формула 1, за който кара сегашният световен шампион Себастиан Фетел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт