Боян Петров: В очите на хората тук видях какво съм постигнал с К2

48623
Боян Петров: В очите на хората тук видях какво съм постигнал с К2

Сега да ям таратор, шопска салата, мусака – все неща, които за мен сега са нещо невероятно, а за вас сигурно са нещо обичайно. Така българският герой Боян Петров започна разказа си за покоряването на най-трудния за изкачване връх в света – К2.

Когато се качиш толкова високо и след това слезеш долу, си абсолютен парцал. Като си чета сега дневника и не мога да повярвам как съм стигнал до върха на К2, показва изумление Петров пред БНТ.

Боян Петров покори К2

Българският аплипинист Боян Петров стана първият човек от нашата страна, който изкачи втория по височина връх в света К2 (8611 м) в Кар...

Има много върхове, за които не е нужно да си особено подготвен – просто да си в добра физическа форма. Аз например поне два-три пъти седмично се катеря по Витоша. Но К2 изисква абсолютен фокус, категоричен е Петров. Буквално се фокусираш и почваш да сънуваш върха. Всяка вечер съм правил преглед и съм планирал какво трябва да направя.

В деня на изкачването имах късмет. Успях да се кача в 9:00, а в 10:00 К2 вече беше затворен – имаше страхотна буря и слизането надолу беше само по GPS, разказа Петров. През август снегът там е по-малко и горе реално е само скала – не можеш да се отпуснеш, непрекъснато висиш на котките и трябва постоянно да внимаваш, добави той.

На самия връх вятърът духаше със 70-80 км/ч и единственото, което можех да направя, е да снимам и сега дори самият аз разглеждам снимките, за да видя подробности, каза планинарят.

Сега, когато се върнах тук и видях в очите на хората какво всъщност съм постигнал. И вече мечтая и ще се подготвям за следващия връх – Манаслу. Искам и този осемхилядник да го направя български, завърши Петров.

Боян Петров се цели в три осемхилядници само за една година

Дни след завръщането си в България известният наш алпинист, спелеолог и биолог Боян Петров, който на 20 май изкачи третия по височина...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com