Българите продължават да спортуват най-малко в Европа

1237
Българите продължават да спортуват най-малко в Европа

Българите, заедно с румънците, поведоха още една негативна класация в Европейския съюз - в двете държави хората спортуват най-малко. През 2014 г. ситуацията беше същата, като България отново беше на дъното в тази класация.

Хората над 18 г., които казват, че спортуват до два часа и половина на седмица, в Румъния са едва 7.5%, а у нас - 9%. Това показват последните данни на европейската статистическа служба за времето, което европейците отделят за физическа активност. За сравнение във Финландия, която е на първо място, 54 на сто от хората казват, че упражняват някакъв спорт поне два часа и половина седмично. Това е минималното време седмично за спорт, което Световната здравна организация препоръчва на хората, навършили пълнолетие. След Финландия с около 53 на сто се нареждат Дания и Швеция. В Австрия половината население покрива минимума за спортна дейност, а в Германия са 47 на сто, предаде в. "Сега".

9 причини да започнете да спортувате веднага

Пасивният начин на живот често води до проблеми със здравето, апатия, понижен тонус. Повечето хора обаче обикновено имат нужда някой да...

У нас 83 на сто от хората над 18 г. казват, че спортуват нула минути седмично, а в Румъния са дори с един процент повече. 4.5% от българите казват, че спортуват над 2 часа и половина седмично. Във Финландия пък само 23 на сто от хората над 18 г. казват, че не спортуват нищо. В Дания тази група е най-малка - само 19 на сто от хората там не спортуват нищо.

Почти половината от всички европейци - 49.8% - не спортуват нищо. 30 на сто от всички се упражняват до два часа и половина седмично, което включва и каране на колело, уточняват от Евростат. Мъжете, които отделят поне минималното време за спорт, са повече, отколкото жените - 35 на сто срещу 26 на сто. Отделянето на време за спорт зависи както от възрастта, така и от образователното ниво. Докато времето за спорт намалява с възрастта, то колкото по-образовани са хората, толкова повече време прекарват в спорт, посочват статистиците. 41 на сто от европейците с висше образование отделят по най-много два часа и половина на седмица в сравнение с 19 на сто при тези с по-ниско образование.

Извън ЕС в Исландия и Норвегия регистрират още по-високи нива - близо 60 на сто от техните жители спортуват по поне два часа и половина седмично. А пък Турция е на дъното - там под 5 на сто казват, че упражняват спорт, а над 88 на сто казват, че не спортуват нищо. В ЕС под 20 на сто от хората спортуват още в Гърция, Полша, Португалия, Италия, Литва и Хърватска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

120 дни до Париж 2024: Златният медал по пътя на Мохамед към планината

Контузии застрашават класирането на Милов и Назарян за Париж 2024

Багата слага ново начало с битка срещу 9 години по-млад руснак

Спорт по телевизията днес - 28 март 2024 г.

Кобрата: Галата ще бъде зашеметяваща, имам насрочен мач с Чар за световната титла

Голяма звезда в таекуондото ще играе за България на Игрите в Париж

Нургюл Салимова: В Рейкявик повиших рейтинга си и загрях за Турнира на претендентките

Атентатът в Москва буди опасения за терористична атака на Олимпийските игри в Париж

3 години по-късно: Рускиня взе златния медал на хваната с допинг българка

Почина един от най-активните деятели на леката атлетика в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт