Дидо: За мен паркурът е тръпка, за хората е атракция

61489

Делян Димитров – Дидо е двукратен световен шампион по паркур. Спорт, който е по-известен у нас повече от филмите „Ямакаши” и „Предградие 13”. Хората, които практикуват ше кажат, че това е изкуството за преодоляване единствено с помощта на уменията на човешкото тяло на всякакви препятствия - природни и урбанистични. Имат собствена философия, която комбинира бързо мислене и ловкост. Така човек се измъква от сложни ситуации и е способен да отиде навсякъде, където пожелае. 

Крюто на Делян Димитров – Дидо „Freerun Bulgaria” ще бъде основна атракция на първия ден на фестивала за улични изкуства „Street masters” в Пловдив на 14 и 15 юни. Там можете да видите на живо техните импровизации и да се вдъхновите от техните атракции. 

- Кое повече те провокира да започнеш да се занимаваш с паркур – улицата или шоу елемента, който се използва във филми и клипове?

- Всъщност един приятел от училище ми разказа за какво става въпрос. Винаги съм бил лудо дете, но това го приех доста скептично, докато не видях видео на момчета от Англия. Тогава се влюбих в този спорт.

Какви са опасностите и къде започва атракцията при паркура?

- Атракцията е за хората, тръпката е за практикуващия. За всеки опасностите са различни. Хората ни гледат и си мислят, че сме безразсъдни и рискуваме живота и здравето си. Истината е, че колкото повече напредваш, толкова по-силни изглеждат рисковете, но само така изглеждат. Ако си разумен, то ти си преценил нещата, още преди да са се случили. 

- Тези, които искат сега да започнат да се занимават с това какви съвети би им дал и има ли възраст, след която човек не бива да започва да практикува този спорт?

- Откакто има тренировки в зала и открити тренировки, възрастта драстично от 14 слезе на 9-годишни. Съвета ми е тренирайте здраво, направете основата си много солидна. Това никак не е лесен спорт. Постоянно пред очите ми идват и си отиват големи таланти. Причината е, че мислят че всичко става от днес за утре, но истината е, че за да постигнеш високо ниво, трябват години тренировки, колкото е възможно по-често. 

- Ти си двукратен световен шампион. Можеш ли да разкажеш малко повече за това как стигна до конкурсите и с какви умения ги спечели?

- Първото състезание беше просто екскурзия с другите момчета от България. Искахме да видим големите в спорта, но се случи така, че спечелих. От там започна всичко. Всеки намира различно определение на Паркура/Фрийръна, защото това е свободен спорт и няма правила. За мен винаги е било интересно да владея колкото се може повече различни трикове. Други наблягат на стила, на чистотата. Всеки по своят път.

Какво е нивото на хората в България, които се занимават с този спорт в сравнение с други страни?

- Ще изненадам много вероятно като кажа, че нивото е доста високо, но много често хората се отказват, когато стане наистина трудно или просто сменят - както те казват „модата“. За тези които спортуват истински това не е мода, това е нещо с което ставаш и си лягаш.

Традиционно в кои страни е най-разпространен паркурът?

- Във всички вече, доста се популяризира покрай социалните мрежи и You Tube.

Имаш ли своя школа, в която млади ентусиасти могат да дойдат и да започнат да се учат от теб?

Да. Залата е на Герена. Има тренировки четири пъти седмично.

Твоето крю Freerun Bulgaria ще вземе участие на фестивала Street masters 2013 в Пловдив. Фестивалът обединява много улични култури. Какво би те вдъхновило да направиш страхотна импровизация – скреч, бийтбокс, звук на аларма или?

- Вероятно атмосферата. 

- Ако се явиш на батъл с брейденс танцьор, кой би спечелил?

- Не знам дали мястото ни е на едно поле, защото ние не сме B-boys. Не мисля че трябва да слагаме фрийрънърите на брейк площадката или брейкърите по оградите. Всеки сам вече си е избрал какво да практикува.

Повече информация за Freerun Bulgaria и за спорта Паркур/Фрийрън можете да намерите на тяхната Facebook страница - https://www.facebook.com/Freerunbulgaria 

За фестивала „Street masters” можете да намерите инфорация на Facebook страницата - https://www.facebook.com/streetmasters.festival

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт