Електронните спортове - нови възможности за залози онлайн

5983
Електронните спортове - нови възможности за залози онлайн
Снимка: informatorbg.com

Знаете ли какво е Dota2, CS:GO, LoL, StarCraft? Чували ли сте за Fnatic? Имаме добра новина за любителите на тези забавления, която е свързана с възможността за създаване на залози. Все повече букмейкърски къщи се устремяват към прогресивно развитие и модернизиране на програмите със събития. Без съмнение електронните спортове внесоха неистова свежест сред тиражите и доставиха куп допълнителни варианти за онлайн залагане.

Кое обаче превърна esports в толкова популярна надпревара?

Едва ли преди две десетилетия някой се е осмелявал да прогнозира подобен ръст в развитието на гейминг индустрията. Непрестанно се разработват все по-нови и нови видове игри, а копията достигат до милиони фенове по цял свят. Разбира се, цифрите говорят сами по себе си за случващото се в тази сфера, затова ще спомена няколко интересни факта, които може и да ви изненадат.

- През 2018 година турнирът Dota 2 The International генерира общ награден фонд от 25 милиона щатски долара. Това е два пъти повече от наградите в US Open (голф) и около 12 пъти повече от раздадените парични средства в Обиколката на Франция (колоездене).

- Световното първенство по LoL през 2017 година бе наблюдавано от 106 милиона зрители, което е равносилно на зрителския интерес към Супербол (най-мащабното събитие в американския футбол).

- Очаква се през 2020 година финансовите ресурси в електронните спортове да преминат границата от 1 милиард долара.

- Ежегодно се провеждат над 5000 събития на различни видове електронни игри.

- Според статистически източници, идната година ще привлече интереса на близо 15 млн. души от цял свят, които ще търсят залози на електронни спортове. А очакваните приходи варират между $25 и $30 милиарда долара.

Привържениците на esports се увеличават драстично, а нищо чудно това да се превърне и в олимпийска дисциплина. Има индикации за подобни намерения, но на този етап няма нищо официализирано. Въпреки това любителите на електронните спортове имат достъп до хиляди събития всяка година, които се провеждат в най-различни краища на света. Най-силните центрове са в Югоизточна Азия (Китай, Япония, Корея, Тайван), Западна Европа, Америка, а огромна скорост набира гейминг общността и в Източна Европа. Свидетелство за това са многократните участия на български представители в отборните и индивидуални дисциплини. Дори през 2018 година на световното по LoL българинът Здравец Гълъбов финишира на втора позиция със своя Fnatic. Наградата за вицешампионското място бе “скромните” $870,000.

E-sports турнири

 

Състезанията се провеждат целогодишно, като биват разделени по географски принцип. Съществуват регионални и национални турнири, но в това ревю ще обърнем внимание на международните съревнования. Там битката е най-оспорвана, а и участват най-силните тимове. Всяка една от игрите – Starcraft, League of Legends, World of Warcraft, Counter Strike, FIFA, Call of Duty, Dota, има свои световни и континентални първенства.

Сезонът на League of legends завършва със световен шампионат, на който се класират най-добрите отбори от цял свят. През 2018 г. първенството се проведе в Южна Корея, а участващите тимове бяха 24 от 14 различни региона. Подобно на футбола, и тук състезанието се провежда в една държава, но в различни центрове. В периода от 1-ви октомври до 3-ти ноември тимовете се впуснаха в луда надпревара из цели четири южнокорейски града. Основният спонсор Mastercard генерира общ награден фонд на стойност $2,250,000.

Разбира се, има и по-нископоставени надпревари, на които биват допуснати повече отбори. Кампанията преминава през различни плейофни битки, Split турнири, европейски първенства, летни състезания и международни Mid-Season мероприятия. Всичко това е обединено в общ календар, което наподобява професионалните спортове.

Идентична е ситуацията и с останалите електронни спортове. Феновете на футболния симулатор FIFA имат достъп до стотици състезания всяка година, които могат да наблюдават в Twitch или на живо в определени центрове. Състезателите участват със своите FUT Champions отбори, съставени от най-различни действащи футболисти. Един от най-добрите български фифа играчи е Иван Чуров, който има действащ договор с тима на Манчестър Сити. Точно така, голяма част от отборите в реалния футбол имат свои еквиваленти в електронните спортове, което говори за прогреса на тази дисциплина. Дори в края на април българинът се класира за 1/4-финалите на Шампионската лига по ФИФА.

Ето и кратко резюме на състезанията с най-висок зрителски интерес:

- Arena World Championship – Световно първенство на най-разпространената ролева игра - WoW

- ESL One – Серия турнири, които биват организирани под егидата на германската компания ESL

- League of Legends World Championship – Световен шампионат, организиран ежегодно от разработчика на играта Riot Games

- The International – Най-популярният турнир за играчи на Dota 2

- FIFA Interactive World Cup – Виртуалният футбол разполага с еквивалент на реалния – специално първенство за най-добрите играчи от цял свят

Залози на електронни спортове

 

Освен като странични наблюдатели, може да се впуснете в невероятни изживявания с мащабните залози на e-sports. Както вече споменахме, букмейкърите добавят какви ли не опции за игра в своите платформи. Най-осезаемо е присъствието на Winbet и 1xbet, които се асоциират със своите разнообразни пазари за електронни спортове и следенето на огромен брой събития.

Поглед към спортния раздел на Уинбет (Winbet) ни дава ясни сведения за развитието на дисциплината. Поставена е на водещо място в дясната навигационна лента, като препраща потребителите до отделни игри. Например, към настоящия момент са включени залози за “League of Legends”, „Starcraft”, “Counter Strike”, “COD4” и “Dota”. Избирайки някоя от тях, пред вас ще се открие списък с настоящите и предстоящите състезания. Ако турнирът е в процес на развитие, ще бъдат активирани залози за отделните мачове, докато дългосрочните прогнози са обвързани единствено с предложения за краен победител.

Както виждате на изображението, сблъсъкът по League of Legends носи разнообразни възможности за игра. Освен стандартния краен изход, може да залагате за победител на отделна карта, 1-ви кил и т.н. Идентична е ситуацията и с останалите игри, като се допуска участие с акумулатори, системни комбинации и единични залози. Не се налагат ограничения откъм комбиниране на различни срещи и пазари за електронни спортове.

1xbet е истински лидер в сферата, предлагайки необятен под-раздел за e-sports. Актуалните предложения са публикувани в спортния сектор, до водещите спортни дисциплини. Впечатление прави наличието на нови разработки, като Rocket League, Clash Royale, Brawl Stars, NBA 2k19 и други. Освен това се обръща повече внимание на спортния жанр, което отсъства при другите водещи компании.

Съпоставка с Winbet ясно демонстрира силата на руския сайт. Докато наличните опции в българския бранд се броят на пръсти, тук мащабът им достига до 30-40 маркета към събитие. Мачовете по LoL са засегнати от съответните пазари: Кой ще победи дракон?, Общо взети кули, Общо фрагове, Фрагове с хендикап, Двата отбора да победят Нашор и т.н. Част от двубоите са придружени и от пряко предаване, с което биват улеснени залозите на живо.

Двете хазартни компании са оценени с рейтинг 4 от „Букмейкър Рейтинги“.

Както сами се убеждавате, е-спортовете търпят невиждан разцвет през 21-ви век. Това е дисциплината, привлякла най-голям зрителски интерес през изминалата декада. Хиляди професионални състезатели, милиони привърженици по цял свят, наградни фондове за милиарди долари – всичко това демонстрира забележителен подем, който ги нарежда до най-разпространените спортове.

Впуснете се в магнетичния свят на e-sports, участвайки със залози на любимите ви игри!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com