X
 
 

Хиляди ентусиасти се включиха в петото издание на "Витоша летен фест"

1560 1
photo of Хиляди ентусиасти се включиха в петото издание на "Витоша летен фест"
Снимка: bgolympic.org
Хиляди софиянци и гости на столицата се събраха в съботната сутрин край хижа "Момина скала" за петото издание на "Витоша летен фест". Спортният празник, организиран под мотото „Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша“, е част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“ и от програмата на Столична община за предоставяне на повече възможности на столичани за активен и здравословен начин на живот.

„Един от приоритетите на Столична община е активният начин на живот на гражданите, а Витоша предлага отлични условия за спорт, положителни емоции и приятно прекарване на свободното време. Поради това, все повече и повече събития от програмата на „София – евростолица на спорта“ са в и около планината,“ заяви в приветствието си заместник-кметът на София - Дончо Барбалов.

Участниците, включили се в надпреварата, наброяваха над 500. Първи стартираха ентусиастите в планинското бягане. В него най-бърз бе Георги Гергов от „Стратеш Атлетик". Той премина 12-километровия маршрут с име „Кумата“ за 48 минути и 10 секунди. Само на минута и половина след него финишира Димчо Мицов от СК Рилски атлет, а с трето общо време завърши „ветеранът“ Петко Стефанов – 50 минути и 45 секунди.

При жените единствената с резултат под 1 час бе шампионката Маринела Нинева от "Локомотив" - Дряново. Тя финишира с време 55 минути и 24 секунди, пред Елена Димитрова, която завърши с време 1 час, ч минута и 16 секунди. Около минута след нея финишира и Радостина Бяалова, съобщава www.sofia2018.bg.

Веднага след бегачите потеглиха участниците планинското колоездене. Шампион при 20-километровия маршрут с име „Копитото“ стана Владислав Гюров с 50 минути и 15 секудни. След него се нареди Станислав Грабчев с време 54 минути и 39 секунди. И тук – както при бегачите - третото общо време бе регистрирано от групата на над 40-годишните. С време 56 минути и 23 секунди колоездачът Виктор Танков завърши трасето. Вторият при ветераните е Станимир Статев с 58 минути и 11 секунди. Това бяха единствените четирима с резултати под 1 час.

При жените №1 стана Христина Козарева, която преди месец бе най-бърза и в 100-километровото трасе на колоездачната Обиколка на Витоша. Сега тя финишира за 1 час, 4 минути и 50 секунди, пред Силвия Неделчева (с 1 час, 44 минути и 22 секунди) и Ива Иванова (с 1 час, 44 минути и 40 секунди).

Призьорите бяха наградени от зам.-кмета по финансите на София Дончо Барбалов, Ана Петракиева, Зорница Радонова, Анатоли Илиев и други.

Туристическият поход отново бе без състезателен характер. По пътеката с име „Обичам Витоша“ тръгнаха няколко стотин души, сред които и много деца, цели семейства и стари планинари. Те изминаха 3,5-километровия маршрут за близо час.

Междувременно, през целия ден на широката поляна пред х. "Момина скала" хиляди столичани се включиха в многото активности, спортни и забавни прояви, подготвени от организаторите. На голям интерес както сред децата, така и сред хората от третата възраст се радваше алпийският тролей и възможността за спортно катерене. Цяла сутрин не секна потокът от желаещи да изпитат емоцията от „прелитането“ по опънатото над Боянската река въже.

Присъстващите аплодираха богатата забавно-музикална програма с изпълненията на планинарски песни и народни танци. Празникът завърши с гимнастически упражнения на хората от третата възраст от СК "Здраве" и с изпълнения на самодейни любители на планинарските песни. За доброто настроение пред хижа "Момина скала"  се погрижи прочутият изпълнител на народни песни Алекс Александров. Имаше и много изпълнения на народни танци. Свои песни бяха подготвили и членовете на прочутата група за планинарски песни „Йодлерите“. В празника се включиха представители на Български туристически съюз и на Природен парк „Витоша“.

Призьорите в отделните надпревари бяха отличени с медали и купи. Най-добрите при мъжете и жените в състезанията по планинско бягане и планинско колоездене си разделиха общ награден фонд от 5 600 лева. Както повечето от участниците отбелязваха обаче победители в този ден бяха всички дошли на спортния празник и прекарали един чудесен летен ден сред природата и красотите на планината.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Тодор 1 Тодор преди 1 месец Профил на трол?
    Ако имаше добре изградена инфраструктура на Витоша и лесен достъп с нови и модерни лифтове, със сигурност още хиляди софиянци щяха да бъдат на Витоша!