И български веган стъпи на Еверест без кислородна маска

34924
И български веган стъпи на Еверест без кислородна маска

Първият веган, който изкачи Еверест без кислородна маска, е българинът д-р Атанас Скатов. В полунощ наше време той е стъпил на най-високия връх в света.

"24 май — в 6,00 непалско време Атанас Скатов стъпва на покрива на света!!! Наско тръгва от лагер 3 (8300 м) в полунощ и в 8,15 местно, китайско време, успява да изкачи върха пръв за сезон 2014! Очакваме разказа за това невероятно преживяване, за изпитанията и трудностите по пътя към мечтата от Наско като се върне в България!", пише списание "Осем".

30 април: Христо Проданов става първият българин, изкачил осемхилядник

На 30 април 1981 г. Христо Проданов изкачва връх Лхотце, 8516 м и става първият българин успял да покори осемхилядник. Роден е на 24 фе...

Невероятният успех се случва 30 години, след като за първи път българин стъпи на Покрива на света и при това на изключително специална за всеки българин дата - 24 май.

"Ако имаш мечта, тя ти дава сили да продължаваш. Искам да покажа нагледно, че всеки е способен на всичко, стига да го иска силно, да вярва и да не се бои да вложи труда си!", каза тогава планинарят.

"Целта ми е да демонстрирам на повече хора, че има и друг начин на живот освен най-разпространеният. Че след като човек, който никога не е спортувал преди, може да се справи с едни от най-големите натоварвания - височинния алпинизъм, значи и без животински продукти се живее пълноценно. Мечтите нямат цена и всеки, който успее да ги изпълнява, се чувства окрилен. Едва тогава може да е истински полезен на останалите", казва още Атанас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com