Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабади - един странен, но древен спорт, набира все по-голяма популярност (Видео)

02 декември 2016, 14:39 часа • 31936 прочитания

В Индия играят кабади от над 2000 години. Практикува се в часовете по физическо възпитание, макар учениците често да предпочитат по-популярни спортове като футбол, крикет или волейбол.

Честа гледка в Индия са деца, играещи на улицата, в пясък, кабади, защото за него не е нужно нищо, освен остър камък, с който да се направят очертанията на игралните полета.

Кабади се играе от два отбора. Всеки от отборите стои в своето поле. Периодично по един нападател от отбор отива в полето на другия отбор и се опитва да пипне някого за 30 секунди. Идеята е, че той няма право да поема дъх, докато е в противниковото поле, и затова непрестанно повтаря "кабади, кабади, кабади". Ако успее да докосне някой от противниците си, нападателят трябва незабавно да се върне в своето поле. В такъв случай другият отбор обаче има за цел да го събори и да не му позволи да напусне полето до изтичане на 30-те секунди.

Играта набира все по-голяма популярност. През 2014 г. е създадена Професионална кабади лига, а вече има и Международна федерация по кабади, както и Световна купа. Последното издание на турнира се проведе пред октомври, а в него участваха отбори от различни страни, включително САЩ, предаде GlobalPost.

Имайки предвид новата слава на този иначе стар спорт, силите на международно ниво със сигурност не са изравнени. Защото отборът на Бангладеш например, където кабади също е национален спорт, няма проблем с представянето си. Американският отбор обаче е бил сформиран само 2 месеца преди Световната купа в Индия. Американските състезатели са нямали нинкава представа какво всъщност е кабади и първото им съревнование с друг отбор е бил на първия им официален мач. За пореден път победител, без изненада, станал отборът на Индия.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес