Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 1992 до 2012: Йордан Йовчев и нечовешките му 6 олимпиади (ВИДЕО)

27 ноември 2023, 10:23 часа • 4086 прочитания

Йордан Йовчев е един от най-великите български спортисти. За неговото величие говорят четирите му олимпийски медала в спортната гимнастика. Още по-впечатляващо обаче е спортното дълголетие на Йовчев, което го отвежда до участие на цели шест олимпийски игри.

Начало на 19 и край на 39: Олимпийска кариера на Йордан Йовчев 

Официалната страница на Олимпийските игри публикува 88-секундно видео, посветено на знаменитата кариера на Данчо Йовчев. Българинът прави своя дебют на олимпиада в Барселона през 1992 година, когато е едва на 19-годишна възраст.

4 олимпийски медала и една отнета мечта

Следват участия на Игрите в Атланта през 1996 г., където Йовчев става четвърти на халки, а през 2000 година в Сидни той реализира големия си потенциал, спечелвайки два бронзови медала на халки и на земя. Кулминацията в кариерата на Йовчев идва в Атина 2004, когато печели бронз на земя и сребро на халки.

ОЩЕ: Дори и на 50 години: Йордан Йовчев още го може! (ВИДЕО)

Йордан Йовчев

Йордан Йовчев и "обирът на века"

Среброто на халки и до днес е определяно като един от най-големите обири в олимпийската история, тъй като цветът на медала трябва да е златен (повече по темата четете в линка). За България обаче Йордан Йовчев е олимпийски шампион, независимо от цвета на медала.

Краят на една 20-годишна олимпийска кариера

Йордан Йовчев участва и на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година, а четири години по-късно Йовчев участва и на Игрите в Лондон - на 39-годишна възраст. Именно там той слага и край на спортната си кариера, която е нетрадиционно дълголетна предвид спорта, в който се състезава.

Вижте специалното видео на Олимпийските игри за Йордан Йовчев НА ТОЗИ ЛИНК

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес