Пас към миналото: Обрат срещу 3-ия в света носи първата ATP титла на Григор (ВИДЕО)

12638
Пас към миналото: Обрат срещу 3-ия в света носи първата ATP титла на Григор (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

Няма никакво съмнение, че Григор Димитров е най-добрият български тенисист за всички времена, както и един от най-успешните спортисти на България въобще. Гришо започва да дава заявки за бляскава кариера още в юношеските си години, но първият значим трофей при мъжете идва през 2013 година в Стокхолм.

Първата титла на Григор Димитров в тениса

Преди 10 години Григор Димитров, който по това време е само на 22, успява да се превърне в първия български тенисист, спечелил титла на ниво ATP. По-любопитното е, че Гришо прави това не срещу кого да е, а срещу третия в света по това време Давид Ферер. А победата е още по-сладка - след трисетов обрат.

Григор Димитров

Загубеният финал, който мотивира Гришо още повече 

В началото на 2013 година Григор достига първия си финал на ниво ATP в Бризбън (Австралия), но там губи от британеца Анди Мъри. Тогава хасковлията отстъпва със 7-6, 6-4, но тази загуба го мотивира още повече. Младият българин дочаква своя миг, който идва на 20 октомври на финала на турнира в зала в столицата на Швеция. 

Препълнените трибуни в Стокхолм имат само един любимец на корта - и това е Григор. Публиката застава зад Гришо, но не само защото е аутсайдер, но и поради великопелната му игра. В първия сет Димитров не успява да намери ритъма си на игра и губи частта с 2-6, но след това успява да се наложи в следващите два сета с 6-3, 6-4.

Григор печели пред очите на кралското семейство

По това време Григор е под номер 28 в световната ранглиста, а в схемата на турнира е поставен под номер 7 (Ферер е водач в схемата). Срещата на Гришо е изгледана на живо и от членове на шведското кралско семейство, а на трибуните има и множество български трибагреници на фенове, надяващи се да станат свидетели на историческия момент за българския тенис.

ОЩЕ: Шампионският обрат, който короняса "принца" Григор - пред очите на Шарапова (ВИДЕО)

Световният номер 3 Ферер, който е известен с това, че никога не се отказва, играе почти перфектно, но и това не стига, за да противодейства на талантливия българин. "Играх на върха на възможностите си, но понякога трябва да приемеш, че си победен", споделя тогава разочарованият Ферер.

"Магията" на Григор срещу Джак Сок

На следващата година Григор Димитров отново блести в Стокхолм при победа над Джак Сок след обрат на 1/4-финалите. Мачът ще се запомни с две от най-великите последователно спечелени точки. Гришо води с 30-0 на свой сервис във втория сет, когато Сок решава да бъде максимално агресивен на ретур. Това обаче не му помага, тъй като българинът изумява с два магически уинъра (вижте във видеото). 

Иначе титлата в Стокхолм през 2013-а дава и началото на един много успешен период за Григор в световния тенис. През 2014 година той печели още три титли на ниво ATP, а освен това стига четвъртфиналите на Australian Open и полуфиналите на Уимбълдън. Кулминацията в кариерата на българина е през 2017-а, когато печели четири титли и става 3-ти в световната ранглиста.

Дойде ли времето на Григор за титла от Големия шлем?

Десет години след първата си титла Григор Димитров продължава да е част от световния елит, като намира място в топ 20 на световната ранглиста. Той е един от най-постоянните играчи в световния тур, а едно от доказателствата за този факт е това, че е с най-много победи от тенисистите, родени след 1990 година.

Григор Димитров е печелил почти всичко в тениса, но му убягва титла от Големия шлем. На 32 години българинът вече има солиден опит зад гърба, а играта му продъжлава да е на много високо ниво. А ако някой смята, че времето на Григор изтича, то нека си припомни, че мачкащият наред Новак Джокович е на 36.

10 години след първия трофей - защо пък да не видим и първа титла от Големия шлем? 2024-а вече чука на вратата, а с нея още четири нови шанса за Григор...

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Пас към миналото": Хокеистът, който три пъти се изплъзна на смъртта

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

85 дни до Париж 2024: Гриша Ганчев осигури последния ни олимпийски шампион в борбата

Най-бързите 800 метра от българин за века: "Бегачите" през април 2024 г. (ОБЗОР)

Ивет Горанова гостува на българско училище в Кипър по повод 15-годишен юбилей (СНИМКИ)

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com