Сани Жекова - като плъзгаща се черешка върху сладолед

56378
Сани Жекова - като плъзгаща се черешка върху сладолед
Снимка: БГНЕС

Пудрата за нея не е козметичен продукт. "Пудра" е току-що навалял, пресен и много пухкав сняг. Защото тя е хубавицата Александра Жекова. Вероятно едничката ни, но много голяма надежда за медал от олимпиадата в Сочи.

"Сноубордът е измислен като уред, за да се кара в дълбок сняг. И усещането е като от плъзгаща се черешка върху сладолед". Това е цветното определение на Сани за нейния спорт. Звучи някак прекрасно вкусно. Вероятно защото напоследък, въпреки изключително натоварения си график и тежката подготовка за най-големия спортен форум на планетата, тя се увлича сериозно по готвенето.

"За една жена е много важно да бъде добра домакиня, казва чаровницата. "Много ми се иска да прекарвам повече време в кухнята". Родената на 5 октомври 1987 година Сани постоянно издирва интересни рецепти, за да изненадва любимия сис кулинарните си умения. А той наистина заслужава, защото я подкрепя изцяло, "не се комплексира и притеснява" от постиженията й, хвали го тя.

"Изпитвала съм несигурността на мъжете. Имало е случаи да усетим взаимен интерес с определен човек и след това нищо да не се случи", разказва Сани за патилата на силните жени. "Повечето мъже се чувстват непълноценни до мен. А това е ужасно! Плашат се от независимостта ми. Но за щастие срещнах човек, който ме подкрепя изцяло".

Според Сани истинско приятелство може да съществува само между мъж и жена. Сигурна е, че между две представителки на нежния пол никога не може да има искрени и чисти отношения. "Имам много добри познати мъже от цял свят. Също и жени. Уважаваме се, но нищо повече", разказва тя. "Зная от майка ми, че не може да имаш най-добра приятелка жена. Точно така е! Сигурна съм, че има хора, които малко или много ми завиждат. Не разбират и си мислят, че получавам всичко лесно. Но само аз си знам колко висока цена плащам за всичко. Не мога да контролирам завистта, затова гледам да съм заобиколена само от добри хора".

Александра е категорична, че красивият ум винаги е по-важен от привлекателната външност на човек. Затова постоянно търси у хората и в частност мъжете, ерудиция, интелигентност и възпитание. Колкото по-различен и интересен е един човек, толкова по-високо ще бъде оценен той от Сани. "Погледът, маниерите и начинът, по който един мъж разговаря с мен, могат да ме впечатлят и спечелят, разкрива тайната тя. "Моят приятел има всички качества, на които аз държа. Той е красив вътрешно и външно. Много земен и безкрайно интересен човек е".

Медали едва ли, поне сме сред най-красивите в Сочи

Веднага след завръщането си от Щатите сноубордистката Александра Жекова и нейният треньор и баща Виктор получиха спортната екипировка, ...

Като всеки спортист и Сани Жекова не може да стои дълго време на едно място и да бездейства. "Не съм от хората, които прекарват събота и неделя цял ден в леглото, признава тя. "Старая се всяка свободна секунда да съм сред природата. Това ме зарежда с емоции и адреналин".

Любимото място на Александра за сноуборд не е в прекрасните световни зимни курорти. Намира се в подножието на връх "Вихрен". В улея към "Бъндерица" Сани успява да се скрие от тълпата. "Да караш в тази тишина е невероятно", разказва тя.

АЛЕКСАНДРА: ВЕЧЕ КАРАМ С БОЛИД ОТ ФОРМУЛА 1


Александра Жекова няма да се чувства като турист на олимпиадата в Сочи. Българската надежда за медал от игрите на другия бряг на Черно море ще застане на старт с нов борд и екипировка. Точно преди да замине за руския курорт, Сани се похвали, че вече кара с болид от Формула 1, специално направен за нея и според желанията й. Тя припомни, че преди 8 години на Олимпиадата в Торино дебютира на най-големия спортен форум с дъски за масовия турист, които всеки би могъл да си купи от магазина. За Сочи обаче тя вече разполага и със специална състезателна екипировка, която успя да разработи от началото на сезона.

Медали едва ли, поне сме сред най-красивите в Сочи

Веднага след завръщането си от Щатите сноубордистката Александра Жекова и нейният треньор и баща Виктор получиха спортната екипировка, ...

Точно преди игрите, на състезанието от Световната купа в Андора Сани завърши на второ място. Резултат, който не може да не й дава самочувствие за изключително важния олимпийски старт. Тя обаче си има обяснение за "избухването" след продължилото дълго време затишие от добри постижения. Естествено, от една страна е липсата на късмет, а от друга - ученето на нови техники, които отнемат доста време за усъвършенстване.

ТОЗИ ПЪТ МЕДИИТЕ НЯМА ДА МИ СЕ КАЧАТ НА ГЛАВАТА, ЗАКАНИ СЕ САНИ


Най-голямата българска надежда за медал от Сочи категорично отказа този път да обещава резултати. "Няма да допусна медиите да ми се качат на главата, както стана във Ванкувър", заяви тя дни преди началото на игрите.

Жекова се чувства зрял и много опитен спортист след участието си на две олимпиади досега и е напълно наясно, че има много фактори, които влияят на крайния резултат по време на игрите. "На трасето има още пет други жени и аз не мога да предвидя техните реакции, решения и движения", обясни тя в интервю за български седмичник дни преди откриването на олимпиадата. "Моята цел за този сезон беше да се подготвя по възможно най-добрия начин физически, психически, тактически, технически, да разполагам с най-добрата екипировка и екип около мен. Тези критерии са покрити и затова имам добри резултати. Знам, че имам реален шанс да бъда там, където се целя – на подиума".

Жекова с контузия - пропуска надпреварите в Аспен

Надеждата за медал на предстоящите Олимпийски игри в Сочи – сноубордистката Александра Жекова, получи контузия. Сани трябваше да...

Жекова се чувства в отлична форма и физически много силна. Призна, че е спокойна, хладнокръвна и уравновесена. "Емоционално съм готова. Въпросът е да имам и малко късмет. Каквото е писано, това ще стане", убедена е тя.

ПОРТРЕТ НА САНИ ЖЕКОВА ОТ ФАКТИ

- Родена е на 5 октомври 1987 година в София. Започва да кара сноуборд през 1995-а и още на следващата година се явява на всички национални състезания, като печели трето място на паралелен слалом и гигантски слалом. През 2001-а стига до 2-о и 3-о място на световното по сноуборд за младежи в Италия. Неин треньор е баща й Виктор Жеков. Сани Жекова е 11 пъти шампион на България в периода 2003-2011 година. Завършва първа в генералното класиране за Европейската купа през 2006-а. Два пъти печели сребро на Световното първенство за юноши и девойки през 2007-а. Има 13 медала от Световната купа по сноуборд на ФИС в периода 2007-2012. Два пъти взима злато от състезания за Световната купа през 2011-а. Завършва втора в генералното класиране на FIS SBX World Cup Crystal Globe 2011. Трета се нарежда в генералното класиране на FIS SBX World Cup Crystal Globe 2012.

- Не е суетна и прекалено взискателна към себе си. Не прекарва по 4 часа пред огледалото. Има естествен вкус и стил, на които държи. Живее здравословно. Единствените модни изкушения, на които не може да устои, са обувките и чантите.

- Родителите й я качват на ски още преди да е проходила добре. Съзнателните й спомени от белите писти обаче са от около 4-годишната й възраст. След ските, баща й я качва на сърф, после се научава да плува, да кара скейтборд, колело, уейкборд, зимни кънки, мотор... Тренирала е дори айкидо, но не й харесало особено и се отказала.

Нов голям успех за Александра Жекова

Александра Жекова зае втора позиция в дисциплината сноубордкрос от Световната купа по сноуборд във Валнорд-Аркалис (Андора). Българк...

- Като малка иска да стане палеонтолог. Това е първата й мечта. Когато пораства малко, се отказва от тази идея и решава, че е добре да стане пилот на изтребител. Третата мечта е киното. Но не актьорството, а спецефектите и грима. В крайна сметка става професионален спортист.

- Все още не е наясно с какво точно ще се занимава един ден, когато спре да се състезава. Интересите й са свързани с реклама, спорт, мениджмънт, маркетинг, арт и дизайн. Според нея обаче най-логично би било да остане в спорта и да бъде подкрепа за младите.

- На състезание винаги си носи едно кръстче от Йерусалим. Има си и енергийни камъни, които са подарък от баща й. Винаги гледа да си върже червен конец, защото прекалено много очи я гледат и все някой ще й завиди.

- Признава си, че прекалява с танците. Когато си е в София обожава да излиза с приятели и да слуша хубава музика. Не й харесва, че в България голяма част от хората са много меркантилни и се страхуват да бъдат различни, да бъдат себе си.

ГОЛЯМАТА СЪПЕРНИЧКА:

Александра Жекова взе квота за Олимпиадата в Сочи

Най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова си е осигурила квота за участие на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година в д...

Доминик Малте е и най-добрата приятелка на Сани


Канадката Доминик Малте, която води във временното генерално класиране за Световната купа по сноубордкрос, е най-опасната конкурентка на Сани Жекова. Тя обаче е и най-добрата приятелка на българката. Другата тяхна основна съперничка е американката Линдзи Джакобелис.

Доминик Малте е родена през ноември 1980 година в Квебек, Канада. Първият й опит в сноуборда е катастрофален и разочарованото момиче се заклева никога повече да не се качи на дъската. След около година обаче й минава и решава отново да се пробва. Този път се оказва успешен и оттогава сноубордът е нейната съдба. Днес тя е водач във временното класиране за Световната купа и ще се бори за олимпийска титла в Сочи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт