Според Кралев България не си е отговорила какво иска - спорт за здраве или медали

1190
Според Кралев България не си е отговорила какво иска - спорт за здраве или медали
Снимка: БГНЕС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше гост в предаването „Спортна треска” на Българската национална телевизия. Той отговори на множество въпроси, свързaни със състоянието на българския спорт и свършеното през последните две години, предаде БГНЕС.

За честата смяна на министри на младежта и спорта

За тази година нещата са подредени, всички договори са подписани, така че да няма сътресения в предстоящия преходен период и федерациите да са спокойни. На България ѝ е необходимо спокойствие и стабилност. През предишния олимпийски цикъл се смениха 5-има министри и това не беше добре. Надявам се през този да няма чак толкова много промени. Ролята на служебния кабинет е да подготви изборите. Служебният спортен министър трябва да направи така, че администрацията да работи и да обслужва федерациите, клубовете и хората ангажирани в спортната система. За толкова кратко време не можеш да правиш реформи.

Според Кралев премиите за параолимпийците ни са справедливи

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев защити решението си премиите на призьорите от параолимпийските игри да са по-ниски от тез...

За приоритетите в спорта

Ние трябва да сме наясно какво искаме от спорта и да имаме дългосрочна стратегия. Тогава честата смяна на министрите, няма да се отразява. Повече от 25 години ние като нация не сме си отговорили на стратегическия въпрос дали искаме медали или здраво поколение. Защото ние имаме малък ресурс и не можем да обхванем всички спортове. Ако искаме медали, концентрираме се върху спортове с по-малка конкуренция. Навремето през 70-те години отговорните фактори в държавата са взели решение, че няма да развиваме колективните спортове, защото са 20 пъти по-скъпи, а носят един медал. Да, но те възпитават децата, най-популярни са и са в основата на здравето на нацията. Не можем да очакваме световни титли от футбол, баскетбол, водна топка, дори волейбол, но това са спортове със силен социален ефект. Трябва много ясно да си отговорим какви са ни приоритетите и да ги следваме.

За реформата в спорта и имало ли е съпротива

Не е имало голяма съпротива срещу извършените реформи. По-скоро хората от системата на спорта са наясно, че е нужна промяна, за да се осигурят повече средства, но не знаят какво точно трябва да се промени и за това се съмняват и трудно приемат нещата. Най-големият проблем е, че системата на спорта е дизайнирана така, че да функционира в социалистическа, а не в пазарна икономика. Това вероятно е единствената система в държавата, която не е променяна изобщо. Разчитаме на 100% финансиране от държавата и никакви опити за намиране на спонсори и да поканиш частния бизнес да стане част от системата на спорта. Това не е така в САЩ, Западна Европа и развитите икономики. Там има малко участие на държавата, основно регулативни функции, инвестициите в инфраструктура са на общините, но са създадени условия за привличане на частния капитал. Това искам да постигнем в България.

Инвестициите в спортната инфраструктура

Йордан Йовчев става служебен министър на спорта?

Йордан Йовчев може да бъде служебен министър на спорта в кабинета, който ще бъде съставен от новоизбрания президент Румен Радев, твърди...

Няма лоша спортна инфраструктура, има лош мениджмънт. В момента има дефицит на кадри и нямаме обучени хора, които да управляват зали, стадиони и спортни съоръжения. Защото те трябва да функционират 7 дни в седмицата. Мениджмънтът на „Арена Армеец”, на „Булстрад Арена” в Русе, на Двореца на културата и спорта във Варна е добър. Не така стоят нещата с пловдивския „Колодрум”. Залата не е лоша, уникално съоръжение с колодрум, но никой не се заел да я менажира правилно. След приключването на „Арена Бургас”, която е необходима, за да можем да приемаме големи състезания в леката атлетика, България вече ще има достатъчно представителни зали. Оттук нататък трябва да се инвестира в малки зали с капацитет до 2000 места и в тренировъчни съоръжения. Във всеки областен център трябва да има такава зала. През следващия мандат ще се опитаме да намерим средства и за реконструкция на Зимния дворец, за да осигурим по-добри условия и на зимните спортове.

За Станилия Стаменова, която си търси спонсор във Facebook

Станилия е един от спортистите, на който се гледа с повишено внимание, защото аз вярвам, че тя ще ни донесе медал в Токио. Още миналата година заради случаи като нейния изравнихме премиите за световни и европейски първенства за олимпийските и неолимпийските дисциплини в олимпийските спортове. Направихме специална програма за женското кану, която финансирахме със 100 000 лв. Привлякохме треньор от чужбина – един от най-добрите беларуски специалисти, за да можем да се готвим за следващия олимпийски цикъл. Така че тя получава достатъчно пари и подкрепа от държавата. Няма нищо лошо в това, че състезателите си търсят спонсори. Аз поощрявам това и съм го правил и в лични разговори с тях. И от това не бива да се правят сензации. Всеки спортист трябва да се промотира като продукт, който може да е добър партньор на големите компании. Лятото имаше и подобен случай с бадминтона, когато сестри Стоеви и Линда Зечири си търсеха спонсори. Това е нормално.

За преминаването на стадион „Българска армия” и „Панчарево” в активите на Национална спортна база ЕАД

Това прехвърляне е трябвало да стане още през 2005 г., когато Министерството на младежта и спорта придобива имота. Всички наши имоти се управляват и са част от капитала на Национална спортна база и Академика 2011, изключение са били само тези имоти и за това повече от 10 години с тях не се е случило нищо. Имотите на 4-ти км и Къро също ще преминат или към Национална спортна база или към Академика 2011. Това дава възможност за по-добър мениджмънт и по-голяма гъвкавост в търсеното на партньори. Връщането на задължението от 1 млн. лв. данъци към Столична община, което има ПФК ЦСКА АД, ще бъде задължително условие към хората, които искат да ползват базите. Държавата ще гарантира, че имотите ще се използват само за спорт и само за бази на ЦСКА. От самото начало работим по този казус, но сега му дойде времето. Досега обстановката в ЦСКА не беше здрава, един куп собственици 1 пирон не бяха забили на стадиона. В момента има с кого да работим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Контузии застрашават класирането на Милов и Назарян за Париж 2024

Багата слага ново начало с битка срещу 9 години по-млад руснак

Спорт по телевизията днес - 28 март 2024 г.

Кобрата: Галата ще бъде зашеметяваща, имам насрочен мач с Чар за световната титла

Голяма звезда в таекуондото ще играе за България на Игрите в Париж

Нургюл Салимова: В Рейкявик повиших рейтинга си и загрях за Турнира на претендентките

Атентатът в Москва буди опасения за терористична атака на Олимпийските игри в Париж

3 години по-късно: Рускиня взе златния медал на хваната с допинг българка

Почина един от най-активните деятели на леката атлетика в България

Краснобаева и Брезалиева с нови 5 медала за България от Световната купа в Палео Фалиро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт