Спортният министър с новини за Нургюл Салимова, новия национален стадион и БФС

5832
Спортният министър с новини за Нургюл Салимова, новия национален стадион и БФС
Снимка: БГНЕС

"Така изнесена информацията (бел.ред. от Димитър Бербатов) изглежда тревожно. Това, което може да направим, е да поискаме цялата информация относно тези действия. Министерството на младежта и спорта не може да бъде съдник, но можем да съберем цялата информация по случая и след това да я направим достояние на всички. Приоритет за нас са публичността и прозрачността".

Това заяви министърът на спорта Димитър Илиев. Повод за изказването е изнесената от Димитър Бербатов информация за изключването на 136 футболни клуба от Българския футболен съюз. Той определи случващото се като "чистка".

Целта на спортното министерство е да направи достъпен спорта, да не бъде привилегия само за тези, чиито родители могат да плащат такси, за да тренират. Министърът припомни, че често най-добрите спортисти излизат от бедни семейства.

Още: Бербатов алармира държавата: Диктатурата в БФС прави чистка, изключи общо 140 клуба

Още: Лечков с тежки обвинения: Бербатов и компания провалили Стоичков, Пенев, Хубчев

"БФС и клубовете трябва да решат проблема като общност, министерството не може да прави вмешателство в независими организации, но може да извършва ролята на медиатор. Проблемите идват от голямо его и междуличностните конфликти. Когато личности идват на по-преден план от спорта, големите губещи са спортистите", коментира министър Илиев.

И добави, че колкото по-достъпен е спортът, толкова по-големи са шансовете децата да се развиват и да излязат големи спортисти.

България обича Нургюл Салимова

Спортният министър използва ефира на Bulgaria ON AIR, за да поздрави Нургюл Салимова за постижението ѝ на Световното по шах в Баку. Димитър Илиев обясни защо тя не е получила финансиране от ММС за участието си.

Още: След инфарктна драма: Нургюл Салимова загуби финала на Световната купа (ВИДЕО)

"Можех да спечеля": Първите думи на Нургюл след финала в Баку

"Федерацията, към която се състезава, е регистрирана през ноември миналата година, няма постижения и история, а ММС работи с програми, наредби и планове за плащания и финансиране - през Програмата за високо спортно майсторство. В годините има страшни скандали във федерациите по шах, те са вече пет. Личностните проблеми водят до удар върху крайния човек", подчерта спортният министър.

Федерацията е единствената лицензирана у нас от тези 5. По времето на министър Лечева е получила лиценз, който е безсрочен, но няма лиценз от Международната федерация по шах и не се очаква да получи такъв.

Още: Колко пари спечели Нургюл Салимова от наградния фонд на финала в Баку?

"Не я припознават като федерация, която може да бъде техен член, в ръководството има лица, които са свързани със стари лица, стари задължения, съмнения за корупция. Международната федерация казва "тази конкретна федерация няма как да я лицензираме към нас". Така всички тези български спортисти трудно могат да участват в международни състезания", поясни Димитър Илиев.

Той изрази надежда, че няма да се стигне до съдебни спорове между отделните федерации по шах. Министърът потвърди, че Нургюл Салимова ще получи финансов бонус от ММС за финала на Световната купа в Баку. А такива стимули са приоритет за ММС.

След невероятния успех на Нургюл: Въпросите, които остават

"За първи път в историята на българския спорт ще раздаваме премии на млади спортисти. До към 17-20 г. имаме страхотни таланти и точно там ги губим, защото те, когато спечелят нещо като световния рекорд на Петър Мицин, което е върховното постижение на човешкия биологичен вид - това момче идва при мен и го тупаме по рамото. Но той е във възраст, в която иска финансова независимост, аз нямам механизъм по който да го подпомогна. Сега вече класираните от първо до осмо място ще получават награди", обясни министърът на спорта.

Друга промяна, която се очаква да влезе в сила, е финансирането на параолимпийците - предложението е те да получават равни премии като олимпийците.

"По-важен е масовият спорт - спортът за всички, трябва да решим дали искаме да сме нация на олимпийски шампиони или здрава нация. От септември започваме кампания - идеята е, отивайки в един град, да направим среща между клубовете, децата от училищата, големите спортисти.

Още: Увъртания от председателя на шахматната федерация за финансирането на Нургюл Салимова

Нов национален стадион?

Министър Илиев е обходил почти всички спортни бази, включително тази в Белмекен, на която тренират най-добрите български спортисти. По думите му не може състоянието да се подобри в близките месеци, особено със заложения бюджетен дефицит от 3%.

"Тези проблеми са трупани с десетилетия назад, неглижирани и недофинансирани са базите. В бюджета има 10 млн. лв. по програми за съфинансиране. С тези пари трябва да оправим инфраструктура за 20 млн. лв. Трябва да създадем човешки условия за спортистите. Ще започнем от по-малките места, общините, които имат нужда от стадионче или писта. За зали трудно може да се говори", уточни министър Илев.

За по-мащабни ремонти министърът обеща да бъдат предвидени средства в бюджета за 2024 г., като планираният е в размер на 148 млн. лв.

ММС има визия за нов национален стадион. Водени са разговори с министъра на финансите.

"Търсим подходящ терен, достъпна локация, комуникативна, да има метро, възможности за паркинг поне за 10 000 автомобила. Дълъг ще бъде процесът, средствата не са малки", каза министър Илев.

Какво дава държавата за световен рекорд - плакет и потупване по рамото

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт