Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Велико! България има европейска шампионка по фехтовка (СНИМКИ)

26 февруари 2024, 22:51 часа • 4517 прочитания

Младата българска надежда Емма Нейкова завоюва златния медал на сабя на Европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки в Неапол, Италия! На финала нашата представителка изоставаше с 3:8, но демонстрира невероятно самочувствие, за да подчини Анна Шпиец от Унгария с 15:12.

Емма Нейкова повтори европейския успех на Йоана Илиева

В състезанието участваха 70 сабльорки от 21 държави, сред които бъдещите звезди на този спорт. С титлата си Нейкова, водена от националния треньор Ивайло Воденов, повтори успеха на Йоана Илиева от 2020 година, която стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.

Емма Нейкова

Пътят на Емма Нейкова до европейското злато

Емма Нейкова започна пътя си към триумфа с четири победи и две загуби в групите, като влезе във втората фаза под номер 24. В първия кръг от директните елиминации сабльорката ни се наложи над Бетани Брайърли от Великобритания с 15:7. Последва трудна победа с 15:13 над играещата под неутрален флаг Евелина Попова.

ПРИПОМНЕТЕ СИ: Историческо! Медал за България от Световно първенство по фехтовка за жени

Драматичен полуфинал за българката

В срещата за място в топ 8 българката отстрани Виктория Короченко от Украйна с 15:11. Емма Нейкова се справи и с Александра Михайлова, за да се класира на полуфинал. Младата ни надежда премери сили с Амалия Ковалю от Румъния, а двубоят завърши драматично - 15:14 в полза на нашата сънародничка.

Емма Нейкова

Нейкова направи невероятен обрат, за да се окичи със златото 

В сблъсъка за титлата на Европейското първенство Емма Нейкова се изправи срещу унгарката Анна Шпиец. Българката игра със самочувствие, устремено и разгърна огромния си потенциал. След като изоставаше с 3:8, възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“ не само навакса, но и поведе с 10:8. До края на дуела Нейкова не изпусна аванса си, затвори срещата с 15:12 и заслужено грабна златния медал.

ПРИПОМНЕТЕ СИ: Исторически медал за България от Световното първенство по фехтовка (СНИМКИ)

Емма Нейкова

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес