Весела Лечева взе да говори за нередности от времето на Радостин Василев

4886
Весела Лечева взе да говори за нередности от времето на Радостин Василев
Снимка: БГНЕС

"Трудно може да се направи равносметка за един месец управление, но ако трябва с една дума да охарактеризирам случващото се ще кажа, че картината е тъжна. Заварих доста скандали. Доста нездрава атмосфера за работа. Доста политически назначения - не се е търсело компетентност и професионализъм, а по скоро приятелски и политически назначения". Това обяви служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева пред БНТ.

Тя потвърди започнатата проверка на раздаваните пари по младежки програми (всички договори за 2022 година, сключени по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта): "Това, което заварих, че на дадени организации без никакъв опит, са дадени десетки и стотици хиляди левове. Нямаше как да не назнача една по-внимателна проверка на всички сключени договори. Ще дам пример с една организация, която е създадена в деня, в който подава своето заявление и проект за финансиране. Одобрена е от министъра в оставка с бюджет от 500 000 лева. Тази организация има нула дни административен опит, но трябва да реализира кампания за борба със зависимостите.".

Весела Лечева сменя шефовете на тотото, Йордан Йовчев влиза в УС на Националната спортна база

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева освобождава от длъжност изпълнителния директор и членовете на Управителния съвет...

Лечева очаква доклада на комисията. "Но тук още на пръв поглед се вижда, че изборът е имал субективен характер. И смятам, че за в бъдеще, тази програма трябва да има много по-прозрачни, обективни и независими критерии и оценители", подчерта служебният министър.

Тя подозира нередности с разходване на пари и за ненужен софтуер в Национална спортна база. "Дружеството е направило разход от един милион и седемстотин хиляди лева за софтуерен продукт. Бях крайно учудена, когато разбрах, че НСБ има необходимост от подобен продукт", съобщи Лечева и добави, че според нея става въпрос за изключително разхищение на държавни средства.

"Ще направим всичко възможно този договор да бъде развален, защото дружеството няма такава необходимост", поясни министърът.

"Средствата, които се акумулират в Българския спортен тотализатор трябва да са повече, а разходите – прозрачни и ефективни", продължи Лечева и визира два рекламни договора, които са с милионни бюджети, но по думите ѝ не е ясна тяхната целесъобразност.

Тотото си купи ресторантьорски услуги за над 1 милион лева с ДДС

Столичният ресторант "Стек и вино" спечели поръчка на тотото за над 1 млн. лв. с ДДС. Той е за организиране на 10 събития на Българския...

"Два милиона и триста хиляди лева са дадени за реклама в метростанциите без да има никаква документация и визия. Отделно са подписани договори за милион и сто хиляди лева за рекламна кампания на Спортния тотализатор, срещу които е разписано само диплянки, плакати и други. Това са огромни суми, вероятно завишени и цялата процедура навява на други съмнения", заяви Лечева.

Голямата ни шампионка беше запитана защо е уволнила 91-годишната Роска Станчева, пише БГНЕС. "Някои хора искат да станат герои за един ден, а смятам, че това е един много тежък и циничен пи ар, който се опитван да си правят на гърба на тази възрастна жена. Роска е на 91 години, добре позната за мен. Като председател на Държавната агенция съм подпомагала нейно участие на Световно първенство за ветерани. Тя не е лишавана от държавна подкрепа, но да заемаш пост - съветник, за това се изискват различни качества", обясни спортният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт