Зимна олимпиада: Предупреждение за американските спортисти да не дразнят Пекин. Путин гостува на Си Дзинпин

6466
Зимна олимпиада: Предупреждение за американските спортисти да не дразнят Пекин. Путин гостува на Си Дзинпин
Снимка: Getty Images

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси призова американските спортисти, участващи в Олимпийските игри в Пекин, да бъдат внимателни в изказванията си относно правата на човека, за да не си навлекат "гнева" на китайските власти.

"Ето какво бих казала на нашите спортисти: вие сте там, за да се състезавате. Не рискувайте да си навлечете гнева на китайското правителство, защото то е безмилостно", заяви Пелоси, говорейки по време на изслушване в Конгреса на САЩ, предаде БГНЕС.

Макрон не смята, че бойкот на Зимната олимпиада в Пекин ще донесе нещо

Франция не планира да се присъедини към дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., заяви френският президе...

В сряда Нед Прайс, ръководител на пресслужбата на Държавния департамент, заяви на редовен брифинг за журналисти, че американските спортисти, които ще участват в Зимните олимпийски игри в Пекин, имат пълното право да изразяват мнението си, включително по въпроси, свързани с правата на човека що се отнася до уйгурите. Той припомни, че преди това САЩ са обявили дипломатически бойкот на игрите.

Вестник "Вашингтон таймс" публикува статия, в която се съобщава, че спортисти от редица страни възнамеряват да "бойкотират церемонията по откриването" на състезанието в Пекин. Броят на въпросните спортисти не е уточнен. Според авторите на материала "базирани в САЩ активисти са се срещнали с олимпийски спортисти от няколко западни държави, за да ги призоват да се изкажат против нарушенията на човешките права, извършени от китайските власти". Твърди се, че активистите също така са посъветвали спортистите да "пропуснат церемониите по откриването и закриването на Олимпиадата".

Междувременно руският президент Владимир Путин започва еднодневно посещение в Китай. Руският лидер ще се срещне лично с китайския президент Си Дзинпин в Пекин за първи път от началото на пандемията от коронавирус.

Освен участието в церемонията по откриването на XXIV Зимни олимпийски игри са предвидени и руско-китайски преговори. По време на посещението си Путин ще бъде придружаван само от петима души - Юрий Ушаков, Сергей Лавров, Дмитрий Чернишенко, Николай Шулгинов и ръководителя на "Роснефт" Игор Сечин.

Китай пусна високоскоростни влакове без ватман за Олимпиадата (ВИДЕО И СНИМКИ)

Китай пусна днес в експлоатация високоскоростна железопътна магистрала между Пекин и град Чжанцзякоу, където се намират някои от спортн...

Путин анонсира посещението си със статия за информационна агенция "Синхуа" под заглавие: "Русия и Китай: стратегическо партньорство, насочено към бъдещето", в която подчертава, че Русия и Китай са близки съседи, свързани с вековни традиции на приятелство и доверие.

"Високо ценим факта, че руско-китайските отношения, които навлязоха в нова ера, достигнаха безпрецедентно ниво, превърнаха се в модел на ефективно, отговорно и ориентирано към бъдещето сътрудничество", заяви руският президент.

Самият Си Дзинпин, обръщайки се към Путин във видеовръзка преди около месец, заяви: "Очаквам с нетърпение нашата "олимпийска среща" и съм готов да вървя ръка за ръка с Вас в бъдещето и заедно да напишем нова глава в историята на китайско-руските отношения в периода след пандемията".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт