Авторският спектакъл на Вера Немирова "В очакване на Моцарт" - едно от бижутата на "Софийски музикални седмици"

1177
Авторският спектакъл на Вера Немирова "В очакване на Моцарт" - едно от бижутата на "Софийски музикални седмици"
Снимка: Софийски музикални седмици

Авторският спектакъл на Вера Немирова - "В очакване на Моцарт", с участието на възпитаници на НМА "Проф. Панчо Владигеров" и ансамбъл "Дроп даун къмюнити" с диригент Деян Павлов ще може да бъде преживян на живо в "Топлоцентрала", в Южен парк в София на 31 май от 19:00 ч. Събитието е част от престижния фестивал "Софийски музикални седмици", чийто медиен партньор е Actualno.com

Сцени и арии от най известните Моцартови опери ще се свържат в сценичен колаж с текстове на самия Моцарт, Самюъл Бекет и Щокхаузен. Отделните фрагменти биват свързани в една нова история, която черпи нейното съдържание, заложено в драматургията на самите произведения като: "Вълшебната флейта", "Сватба на Фигаро", "Така правят всички", "Дон Жуан" и др. Сценографията, костюмите, действията са резултат на импровизация и предизвикателство на собствената фантазия на изпълнители и зрители. 

Една група млади оперни певци се срещат в "чакалнята на надеждите". Времето минава, те се разминават един с друг в очакване на мечтани роли. Те споделят един и същи стремеж: към сцената. Те пеят срещу отчаянието. Те чакат... Чакат "своя" Моцарт.

Неговите пеещи хора изразяват това, на което той се е радвал, или онова, което е изстрадал. Той отправя поглед към душите им. Към дълбочината на страданието им, както и към тревогите на обществото. Неговият смях е протест срещу един свят, в който няма вече място за усмивки.

"Веселите Владигерови" - поколения "Владигеровска" музикална традиция на "Софийски музикални седмици"

На 29 май в зала БИАД от 19:00ч. в центъра на София - Трио Владигерови имат честта и удоволствието да представят в рамките на тазгодишн...

Вера Немирова е едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа. Родена в София, тя е потомка на рода Немирови - майка ѝ е оперната певица и педагожка Соня Немирова, а баща ѝ е оперният режисьор Евгени Немиров, син на писателя Добри Немиров.

През 2021 година Немирова поставя с огромен успех "Графиня Марица" от Имре Калман в Държавна опера Варна, половин век след постановката на същата сцена на същото заглавие от нейния баща Евгений Немиров. На следващата година е поканена във Виенската държавна опера да направи възстановка на своята виенска "Дама Пика" от 2008 г., под диригентската палка на Валери Гергиев. Няколко месеца по-късно във Варна тя реализира в партньорство с диригента Павел Балев съвсем нова съвременна трактовка на "Дама Пика" от П. И. Чайковски, която се превръща в кулминационно събитие за 75-годишния юбилей на оперния театър във Варна. Вера Немирова е постоянен гост-режисьор на Държавната опера в морската ни столица.

ОЩЕ: Акценти и програма за месец май на фестивала "Софийски музикални седмици"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com