Цигуларят Гил Шахам ще направи майсторски клас с български студенти

2168
Цигуларят Гил Шахам ще направи майсторски клас с български студенти

Големият американски цигулар Гил Шахам, който ще участва в цикъла „Музиката на Америка“ на 30 януари т.г., ще работи с млади български музиканти по време на престоя си в България. Той ще направи майсторски клас в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ ден преди концерта си с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази. Талантливи възпитаници от катедра „Цигулка“ ще имат честта да бъдат активни участници в майсторския клас. Това е уникална възможност за тях да почерпят опит от един от най-великите инструменталисти на нашето време. Заниманията ще бъдат на 29 януари от 18:00 часа в концертната зала на НМА „Проф. П. Владигеров“. Достъпът за студенти от Националната музикална академия по време на майсторския клас е свободен.

Гил Шахам идва у нас по покана на агенция „Кантус Фирмус“ и със съдействието на фондация „Америка за България“. Билетите за неговия концерт на 30 януари от 19:30 в зала „България“ бяха разпродадени още в началото на този месец. Макар това да е първото му гостуване в страната, прочутият изпълнител и носител на „Грами“ вече познава нашата култура. „Обичам българската музика – в нея откривам жизненост, силна страст за живот. Има нещо в самата й тъкан, което усещам близко до себе си.“ – сподели Шахам в интервю за Джаз ФМ и Класик ФМ радио.

Великият цигулар Гил Шахам идва за първи път в България през януари 2017-та година

Великият американски цигулар и носител на награда „Грами“ Гил Шахам ще гостува за първи път на българска сцена през януари ...

Световната кариера на Гил Шахам се развива активно след 1989 г. когато той е поканен да свири с Лондонския симфоничен оркестър и да замести Ицхак Пърлман, който се е разболял внезапно. По това време Шахам е студент в Horace Mann School в Ню Йорк и това дава възможност на младия цигулар да бъде забелязан. „Това беше голям шанс! Вратите пред мен се отвориха и от този момент нататък имам късмета да ме канят за концерти по целия свят“, казва цигуларят.

Шахам работи много активно в сферата на звукозаписа. През 1999-та година той е отличен с наградата „Грами“ за албум с камерна музика от А. Копланд, А. Превен, С. Барбър и Дж. Гершуин. В момента той отново е сред номинираните за престижната награда, този път за втората част от поредицата „Цигулковите концерти на 30-те“. Шахам започва този проект още преди десетина години, откривайки, че огромен брой цигулкови концерти са създадени в рамките на едно десетилетие на 20 век - от 1931 до 1939 г. Великите автори на 20-ти век Стравински, Прокофиев, Барток, Бритън, Уолтън, Хиндемит, Барбър, Шимановски, Кастелнуово-Тедеско и още много други, са писали своите шедьоври за цигулка именно през този период. „Тези цигулкови концерти ме насочват към мисълта за духа на тази епоха“ - споделя цигуларят. На 12 февруари ще се разбере дали Шахам ще получи отново наградата „Грами“.

За българската публика Шахам ще изпълни забележителния Концерт за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен, а в програмата е включена също и Шеста симфония „Пасторална“ от виенския класик.

В цикъла „Музиката на Америка“ през този сезон предстои още едно голямо събитие – звездата на американския джаз Пати Остин ще представи на 17 май т.г. концерта „For Ella“ с песни на Ела Фицджералд по повод 100 години от рождението на легендата.

PIXAR in CONCERT представя музика от 14 филма

Музика от 14-те филма на студиото Pixar, създадени до 2014 година ще звучи на мултимедийната продукция Pixar in Concert на 28 февруари ...

За „Музиката на Америка“

„Музиката на Америка” е цикъл от концерти на Оркестъра на Класик ФМ радио, който бе създаден през 2010 г. от музикална агенция “Кантус Фирмус” и се финансира от фондация “Америка за България”. Проектът се наложи като успешна инициатива в музикалния живот на столицата. В него са гостували някои от най-изявените американски изпълнители – Джошуа Бел, Мидори, Глен Диктеров, Шломо Минц, Джон Маклафлин Уилямс, Пинкас Цукерман и др., които дадоха незабравими мигове на българската публика. Сред най-успешните събития в цикъла са концертите с филмова музика, както и проектите „Disney in Concert“ и „Pixar in Concert“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com