Едва 1/4 от добрите музиканти на България остават у нас

2516
Едва 1/4 от добрите музиканти на България остават у нас
Снимка: БГНЕС

Едва 1/4 от добрите музиканти на България остават у нас. По-голямата част от тях търсят късмета си в чужбина, където оказва се са по-високо ценени и признати, отколкото в родината си. Това каза пред журналисти в старата столица цигуларят и музикален педагог проф. Йосиф Радионов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той е в града, тъй като води част от Майсторски класове по цигулка, виола и контрабас, които стартираха днес. За участниците в тях професорът каза, че са изключително талантливи млади деца и изрази надежда, че те ще имат възможност да се развиват в България.

„Заплатите на музикантите днес не са изключително привлекателни и за голямо съжаление голяма част от тези, които ние подготвяме, често пъти търсят късмета си в чужбина. Дано главите на управляващите „се размърдат“ - да не се скъпят толкова на едно подобаващо възнаграждение. Мога да кажа, че ако при несъстоялия се опит за построяване на социализъм и комунизъм у нас спортистите и музикантите бяха каймак – витрина за останалия свят, сега това нещо е забравено и за голямо съжаление нашите най-талантливи музиканти са по-прочути извън България. Въпреки това нашата малка страна е извор на таланти. Това е потвърдено от присъствието на десетки наши водачи на оркестри по целия свят, на всички континенти. Аз имам четирима студенти, които са концерт – майстори в Хамбург, Йоханесбург /Южна Африка/, Манаос /Екваториална Бразилия/ и София. Като изброявам четирима, тримата са навън. Това значи, че около 1/4 от нашите талантливи български музиканти остават у нас. Въпреки това живеем с надеждата, че едно по-голямо почитание към културата, която извисява духовно всички слоеве на обществото ще намери своето значение у нас“, допълни проф. Радионов.

LTJ Bukem: Искам винаги да изненадам публиката с нещо неочаквано

Датата е 7 март, мястото Music Jam Club (ул. "Пиротска 5"), а гостът - един от най-впечатляващите диджеи на световната сцена LTJ Bukem....

Той подчерта, че обичта към изкуството облагородява душата и създава отлични професионалисти и добри хора с дух, отговорност, с красиви души и щедри сърца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Любо Киров е обявен за топ знаменитост на списание "Forbes"

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com