"Еволюция" събра в едно музиката, модата и живописта

3634
"Еволюция" събра в едно музиката, модата и живописта
Снимка: Thinkstock/ Guliver

На 17 март музиката, модата и живописта си поделиха пространството на сцената на зала „България“, където бе представен иновативният музикален пърформанс „Еволюция“. Вниманието на публиката бе завладяно от екстравагантните тоалети на носителката на „Златна игла“ 2017 в категория „Модна иновация“ Мерлин Арно, музиката на Кварто Квартет, огромното арт пано на художника авангардист Иван Яхнаджиев и пленителните балерини на Vaya Dance Studio.

За идеята на проекта дизайнерката Мерлин Арно споделя:

Еволюцията прави мъжете по-едри и по-глупави, а жените - по-ниски

Еволюционният хода на човешкия род сочи, че мъжете с по-голяма телесна маса имат повече деца, по-високите жени раждат по-малко деца. ...

„Идеята се роди след участието ми в събитие в зала „България“ преди две години, на изява на Кварто Квартет, където бях бодиарт модел на Иван Яхнаджиев. Тогава хората приеха много добре идеята за едно по-различно музикално представяне и реших да създам иновативен музикален проект, който да включва уникалните дрехи, които правя. В музикално отношение темата разви Иван Пенчев, който даде и името на проекта „Еволюция“, защото музикално преминаваме през вековете, като стигаме до съвремието. В забързания свят, в който живеем, е хубаво да отделяме повече време да се разхождаме из природата, да се любуваме на красотата на различните видове животни и растения. С ревютата си се опитвам да донеса именно тази красота на хората – да обърнем поглед към заобикалящия ни свят. Ще се радвам да съм вдъхновение за младите момичета, и чрез дизайнерските си облекла бих искала да ги мотивирам да бъдат различни и да се гордеят от факта, че за да облекат тези великолепни дрехи, не е пострадало нито едно живо същество. Горда съм, че спомагам за създаването на хранилки и поилки за диви животни. Дрехите, които сътворявам карат моделите, които ги носят да почувстват усещането какво е да си птица, да се чувстват волни и недостижими, и по този начин да се изгради самосъзнание за опазване на природата около нас, и в публиката, която ги наблюдава. Мисля, че когато изкуството се обедини за защита на животните, всички ние заедно предаваме еко послание към света – да бъдем толерантни към всяко живо същество, като ценим красотата му и правото му на свобода.“

Перата, които използва за направата на впечатляващите си тоалети са от черен и сив щраус, черна американска пуйка и син паун. Основното е, че при създаването на тези развихрящи въображението облекла няма пострадала нито една птица. Перата са събирани в линеещия период на птиците. Моделите измисля сама, като ползва шивачи за направата им. От самата идея до реализирането ѝ е непрестанно до тях. При обработката перата се перат, гладят и дезинфекцират.

Музикалната атмосфера в залата изпълни пространството с премиерата на прочутата „Токата и фуга“ на Бах, за първи път в Кварто версия за струнен квартет, огнената музика на Бокерини, позната ни от филма „Господар и командир“ и прочутият му китарен квинтет Фанданго, музиката от танца на Кармен от Бизе и завършвайки с китарно-испанска тема с Астурия на Албениц, отново в специален Кварто аранжимент, прехвърляйки ни с един „полет“ до Виена с Моцарт.

През цялото време на сцената Иван Яхнаджиев създаваше забележителна арт инсталация от бои и пера. Ексцентричната творба на виртуоза с четка е с внушителните размери два на два метра и освен с пълна гама бои, е инкрустирана с над 900 пера, в най-пъстроцветни палитри. Върху нейното създаване е работено два месеца, като впечатляващото ѝ довършване художникът авангардист направи пред очите на публиката.

Папата: Еволюцията и Големият взрив са факт и в тях участва Бог

Теориите за еволюцията и Големия взрив са реални, а Бог не е "магьосник с магическа пръчка", заяви главата на Римокатолическата църква ...

„След като композирах в една абстрактна позиция перата, се сетих, че трябва да добавя и копчета, защото става дума за дрехи. Добавих пера, копчета и бои, и се получи една чудесна комбинация, с която изненадах публиката, и дори самите организатори.“ – сподели Яхнаджиев.

Балерините от Vaya Dance Studio бяха облечени в дизайнерските рокли на Мерлин Арно, а техният специален артистичен грим бе подготвен от Марина Младенова – носителка на „Златна игла“ 2018 за „Най-добър моден гримьор“. За ослепителните им прически се погрижи Надежда Радева от салон за красота „Бюти клуб“.

Сред множеството гости на събитието бяха посланика на Аржентина у нас Н. Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба, представители от посолствата на Корея и Италия, Министерството на вътрешните работи, световната и олимпийска шампионка на двойка скул Здравка Йорданова, наградена с Орден „Стара планина“ I степен „за изключително големите ѝ заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта“, известният столичен пиар Соня Момчилова, журналистката пътешественик и писател Маги Гигова, собственикът на АПГ България – Огнян Благоев, галеристката Цена Бояджиева, внучка на Златю Бояджиев, Ивайло Пашов, който е част от ПР екипа на ВВС, председателят на Софийска търговско-промишлена камара Георги Чернев, актрисата, автор и водеща на “Уикенд с Роси” Канал 3, певица, саксофонистка и писателка Роси Русева, бизнес дамата Ася Миланова, актрисата Нели Топалова, водещата на предаването "Всеки следобед с Ива" по Канал 3 – Ивелина Кънчева, литературният критик и инициатор на Националният литературен маратон „Яна Язова – енигма, фатализъм, реалност“ Юлий Йорданов, доц. Александър Христов от „Paragraph 42“, литературният критик и създател на Sofia Ars Net – Анжела Димчева, журналистката от Дарик радио Райна Дамяни, оперният певец Стоян Бончев, поетесата и член на управителния съвет на Съюза на свободните писатели в България - Ирина Александрова, дамата с голямо сърце и основател на наградите „Респект“ – Нина Норд, драматургът и експерт в Европейска програма за изкуство и култура – Мери Молевски, комуникаторът Биляна Димитрова, гл.ас. д-р Вяра Ганчева, писателят Любомир Милчев – Денди, чиято книга „Пурпурна книга на изчервяванията“, скоро ще излезе на бял свят и с подкрепата на бизнесдамата и дизайнер Мерлин Арно, гости на Софийска филхармония.

„Зала „България“, в която тази вечер имахме удоволствието да се насладим на оригинален музикален пърформанс „Еволюция“, с участието на Кварто Квартет, балет Vaya Dance, големия художник с международно признание Иван Яхнаджиев и фантастичните дизайнерски тоалети на Мерлин Арно – стилист, бизнесдама, меценат, иноватор и инициатор на благотворителни и светски събития. Красавицата, носител на „Златна игла“ събра овациите на почитателите с шармантните си модели, които носеха необикновената прелест на модна находка и забележителни силуетни решения. Бах, Бокерини, Моцарт, Пиацола, авторска музика и средновековни музикални картини съпътстваха грациозните танци на очарователните балерини, които оживиха с изящество дефилето. На финала г-н Яхнаджиев представи своята оригинална художествена импресия, сътворена под звуците на великолепната музика и танци, в която блесна импровизаторския му талант. Изисканото тържество внесе естетска радост и получи заслужените аплодисменти на гостите, които споделиха тази възхитителна емоция!“ – сподели Мери Молевски.

Британецът Moodymanc пристига за първи път в България по покана на YALTA CLUB

След последния уикенд с очарователната украинка Nastia, YALTA CLUB продължава програмата за месеца с две интересни партита на 23 и 24 м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

От Ню Йорк в София: съвременната Кармен Клементин Марген в София на 31 май по покана на Соня Йончева

P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"

Емели Санде - безнадеждният романтик

Група ALI: Правим музика, която да изпълва душата

Започна грандиозният фестивал Coachella 2024: Кои бяха звездите в първия уикенд (ВИДЕО)

Концертът Led Zeppelin Symphonic в София се отлага за септември

Midalidare Rock in the Wine Valley 2024: Ясни са всички групи за голямата сцена

SOLAR буди нощна София с CAMELPHAT на 7 юни

hug or handshake представят най-новия си сингъл "Waiting Till September" (ВИДЕО)

Джак Саворети за първи път в София - 23 септември 2024 г. в Зала 3 на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Музика