„Европейски музикален фестивал“ 2022 с комплимент към почитателите на класиката

1790
„Европейски музикален фестивал“ 2022 с комплимент към почитателите на класиката
Снимка: Европейски музикален фестивал

Тазгодишният „Европейски музикален фестивал“, който вече предложи вълнуващи срещи с музиката в пролетните си концерти,  ще продължи със серия от атрактивни събития през есента, част от тях посветени на 20-тия юбилей на Оркестъра на Класик ФМ радио. Билетите за есенните прояви са в продажба от днес, 20 юни, само онлайн на сайта Ticketsbg.com. „Европейски музикален фестивал“ 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община - Календар на културните събития на СО.

Есенните събития стартират на 1 октомври със Заключителния концерт от Националния конкурс и академия за оркестър на „Кантус Фирмус“, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. В състава на Оркестъра на Класик ФМ радио ще участват всички млади музиканти, достигнали до ІІ-ри тур от конкурса. Солист и ментор на академията е забележителният цигулар ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ, а заедно с него ще се изявят и лауреатите – носители на награди от състезанието.  

На 7 октомври във фестивалната програма гостува чешкият струнен квартет „ЕПОК“. Изпълненията на четиримата първокласни музиканти съчетават класическа квартетна литература с аранжименти на джаз, рок и фънк музика. Концертът е по повод Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз и се реализира в партньорство с Чешкия център и Посолството на Чешката република у нас.

На 18 октомври Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи на столичната публика двама млади солисти, които вече покоряват световния концертен подиум със своя талант и майсторство. Британският пианист ДЖУЛИАН ТРЕВЕЛИЯН става известен от конкурса „Геза Анда“ в Цюрих през 2021 година, завоювайки призова награда и наградата на публиката. Цигуларят МАКСИМ ЦЕКОВ има български произход, но израства и се обучава в Австрия, а през 2019 година той триумфира на престижния конкурс „Клостер Шьонтал“ в Германия.

Световната звезда на класическата музика ПИНКАС ЦУКЕРМАН (САЩ) също ще гостува у нас за юбилейния сезон на Оркестъра на Класик ФМ радио. Вече над 50 години Цукерман е сред най-търсените и многостранни  артисти в света, музикант с изключителна кариера и огромна дискография от над 100 албума, които са отличени с две награди „Грами“ и 21 номинации. На 28 октомври той ще бъде солист и диригент на оркестъра в стилна програма от любими творби на Моцарт – Увертюра „Сватбата на Фигаро“, Пети цигулков концерт и Симфония №40.

22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ завършва на 8 ноември с интегрално изпълнение на клавирните концерти от Йоханес Брамс, отново с Оркестъра на Класик ФМ и солист ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ. По повод началото на летния сезон „Кантус Фирмус“ предлага специална промоция за това последно събитие от фестивала. Редовните цени на билетите са от 30 до 60 лв., но само до 30 юни 2022 любителите на класическата музика могат да закупят онлайн 100 билета от категория 50 лв. на промоционална стойност - 20 лева. Те са в продажба от днес на сайта Ticketsbg.com  Интегралното изпълнение на брамсовите концерти е отдавнашна мечта на виртуозния пианист Людмил Ангелов и огромно предизвикателство за целия ансамбъл. На диригентския пулт за концерта ще застане опитния маестро ГРИГОР ПАЛИКАРОВ.  

До края на летния сезон предстоят и други промоционални предложения за събитията от „Европейски музикален фестивал“. Повече информация на уебсайта http://cantusfirmusbg.com/.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

МОЛЕЦ представят грандиозен финал на Турне 2024 в зала "Арена София"

Световният шампион по бийтбокс Skiller и гъдуларката Христина Белева с нов музикален проект

Отиде си рок легендата Стив Харли (ВИДЕО)

Британците Tailgunner откриват концерта на U.D.O. в София на 31 март

"Soul Is The Price" е новият видео сингъл от едноименното EP на Bulgarian Cartrader

Джъстин Тимбърлейк издаде албум с 18 песни

Филмът за концерта на Влади Ампов-Графа: Музикантски кеф, следващ световните тенденции

PAIN и Skindred стават част от HILLS OF ROCK 2024

Рокаджиите Bon Jovi издават нов албум (ВИДЕО)

Виктор Костов и Сион Найман ни канят да изживеем "Магията на вариациите"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...