Фестивал 180° обявява конкурс за композитори

812
Фестивал 180° обявява конкурс за композитори
Снимка: Thinkstock/Guliver

Отворен е конкурс за "акустичен ремикс" на електронно произведение от Стефан Голдман с награден фонд от 500 лв.

За поредна година фестивал 180° ще разтърси софийската публика, като през 2016 г. организаторите са подготвили интердисциплинарна програма, която включва концерти в стил съвременна класическа и експериментална музика, музикален театър, архитектура и късометражно кино. Фестивалът ще се проведе от 23-ти до 29-ти юли в София. Програмата и артистите ще бъдат обявени през следващите седмици.

Тази година фестивалът обявява и няколко конкурса с наградни фондове, като един от тях е конкурсът за композитори. Печелившите ще имат възможността да чуят произведенията си в рамките на 180° през 2016 г., както и да получат награден фонд.

Идеята на конкурса е да се даде нов “акустичен” живот на зададено електронно парче. Светът на класическата музика ще отрие “ремикса”: електронни аранжименти на произведения за акустични инструменти. От немския лейбъл “Дойче Грамофон” създават цяла серия върху тази тематика: „ReComposed“, в която техно артисти ремиксират композиции от Вивалди през Мусоргски и чак до Малер. Техно артистът Стефан Голдман получава такава поръчка за пролетния фестивал във Ваймар, обаче тогава си задава въпроса: Защо да не го направим по-предизвикателно? Вместо да преобразява готов класически запис, той композира изцяло ново чисто електронно произведение. Резултатът: три напълно различни произведения за ансамбъл, но всички произлизащи от електронното произведение на Голдман, подчертавайки различните артистични похвати на композиторите. За 180° взаимстваме тази идея за “обратно-инженирани” партитури за втори рунд.

Ако имате желание да се включите, изпратете ни ваша партитура и запис на info@180-degrees.org до 18.05.2016 г. След селекция от жури ще бъдат избрани четирима композитори, които ще получат електронното произведение от Стефан Голдман и ще имат срок до 10.07.2016 г. да ни изпратят готовите партитури. Това трябва да бъде "ремикс" (акустична обработка) на произведението. Допустими са всякакви промени, особено към форма и организация на материала. Произведението задължително трябва да бъде за поне два от следните инструменти: цигулка, кларинет, пиано. Допълнително могат да бъдат използвани и флейта, обой, виолончело и виола. Ремиксът не трябва да е по-дълъг от 10 минути.

Съдийска асоциация разкритикува Захариева заради конкурс

​Българската съдийска асоциация (БСА) разкритикува Министерството на правосъдието и в частност министър Екатерина Захариева заради ново...

Четирите ремикса ще бъдат представени на фестивала в края на месец юли 2016 г. в София, където публиката ще има възможността да избере кое произведение ще спечели голямата награда - поръчка на композиция за изданието на 180° през 2017 г. Авторът на печелившото произведение ще спечели и наградния фонд от 500 лв.

Фестивал 180° се провежда за трета поредна година в София, като всяка година добавя нови дисциплини и въвежда софийската публика в света на съвременното музикално изкуство. Всяка година в София гостуват артисти от над 10 страни, които показват най-новите международни тенденции. Фестивалът се организира с подкрепата на Гьоте институт София и програма “Култура” на Столична община.

Повече информация за фестивала, пълната програма и участниците може да намерите на уебсайта www.180-degrees.org, както и на официалната фейсбук страница на инициативата - https://www.facebook.com/musicon180degrees

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com