Група "Остава" след 25 години на сцена: Музиката днес е различна

28964
Група "Остава" след 25 години на сцена: Музиката днес е различна
Снимка: Facebook

С всичко ценно в този свят трябва да положиш усилия. Няма как всичко да ти е даром. Трябва много да го желаеш. Говоря за това, което правиш - трябва да го гледаш и отгледаш. И ако може дори и да го предадеш на хората по някакъв готин начин. Това е смисълът да си артист. Артистите са просто едни проводници. Аз така го виждам. Не трябва само да се възхищаваме на световните примери. Трябва ние да се опитаме да дадем нещо от себе си. И наистина да си го изстрадаме - да мислим всеки ден за него и да го работим. Няма как да стане иначе".

Това заяви в интервю китаристът на група Остава Георги Георгиев. Една от най-успешните и обичани групи в България празнува своя двадесет и пет годишен юбилей. Започнали през далечната 1991 година, група Остава се налага, като една от основните музикални формации у нас. БГНЕС се срещна с музикантите от групата, за да си поговори с тях за изминалите 25 години концертен живот у нас, за пътя от Габрово до MTV.

"Събрахме се горе-долу през 1991-ва година в град Габрово в техническия университет. Групата е създадена от мен и от нашия басист Боян Петков. Малко по-късно си харесахме много Свилен. Вероятно и той нас. Към края на следването ни се оформи почти крайния вариант на групата. С излизането на първия ни албум "Пинг-понг" през 2000-та година дойде и нашият барабанист Дани, както и вторият ни китарист Сашо. Свирихме няколко години без албум и без да знаем дали музиката ще заеме основна част в живота на всеки един от нас. В един момент двамата със Свилен взехме кардиналното решение да се отдадем изцяло на музиката", сподели китаристът на квинтета Жоро.

Концерт-промоцията на група ОСТАВА се мести в клуб Joy Station

Поради големия интерес и ограничения капацитет на Студио Орфей, концертът на група Остава на 18-ти ноември се мести в клуб Joy Station....

"С Жоро се сприятелихме и след като се уволних от казармата се виждахме тук-таме. Споделих му, че имам някакви музикални идеи и му ги изсвирих. Той ми предложи да дойда в групата и така вече двадесет и пет години", допълни вокалистът Свилен Ноев.

"Концертът по повод двадесет и пет годишния ни юбилей ще бъде в Борисовата градина. Ще започнем в 20 часа. За повече информация всички, които искат да дойдат могат да проверят страниците ни в социалните мрежи. Съпорт група ще са „Мфортно диско”. Ние лично ще свирим около два часа. Ще представим сет с песни от всичките ни албуми. Предполагам, че времето ще бъде страхотно, така че заповядайте", каза още Свилен.

"Колкото до това, че правим концерта си в Борисовата градина, а не в зала „Арена Армеец”, може би се дължи на факта, че искаме да го направим за тридесет и пет годишнината ни", пошегува се Георги. "Фактически този процес с концерти в зала „Армеец” на български изпълнители е много положителен. Дай боже и ние да посвирим там някой ден", добави китаристът.

Групата планира да направи малка серия от концерти в големите градове, като финалният ще бъде в София. Обмисля се и възможността за направата на документален филм за групата, както и написването на книга за квинтета от Габрово. Музикантите заявяват, че това ще стане някой ден и посочват факта, че се изисква време за сериозни проекти като филм. "Остава" не изключват и възможността за изяви зад граница. "Всъщност ние често свирим зад граница Просто не правим медийна реклама от това", сподели Александер Марбург, втори китарист на състава.

През годините групата печели редица награди. Награда на телевизия ММ за „най-добра рок-алтернативна песен на 2001 година“. Песента „Шоколад“ постига голям успех. Задържа се шест седмици на първо място в Топ 100 на България, печели наградата на телевизия ММ за „Най-добра рок-алтернативна песен“ за 2004 г. и на БГ Радио за „БГ ПЕСЕН“ за 2005 г. Групата е многократно номинирана за наградите на БГ Радио и телевизия ММ за „Група на годината“. През 2008 г. песента "Baby" достига World chart express на телевизия MTV, като се задържа две поредни седмици, което и най-големият успех на български изпълнител или състав до момента.

ОСТАВА събират най-доброто от творчеството си в двоен концертен албум

Малко преди 25-тата годишнина на групата, на бял свят ще се появи двойния албум „The Best of Ostava“, който момчетата ще п...

"Определено е много по-трудно да се задържиш, след като пробиеш, отколкото да пробиеш. В световен мащаб сме свидетели на милиони еднодневки, само за да се спечелят едни пари. При нас не е така и е трудно да се задържиш и да радваш феновете си толкова години", категоричен е Георги.

„Хубаво е да правиш качествена музика и след това да я чуеш по радиото. Когато успеем да направим готино парче и хората го пеят, е много яко. Целият този процес от първия до последния момент е страхотен. Надявам се да не излъжем феновете си.

Относно въпроса за слабите текстове, скучната музика и концепцията да правиш нещо много качествено трябва да попитаме младите. Ние сме група на двадесет и пет години. Младите трябва да си направят своя вълна и да си извоюват феновете. Един от китаристите ни Жоро има малък лейбъл и им помага, но той не може да им измисля текстовете и песните. Номерът е, че един човек на двадесет години има много повече какво да каже от един човек на седемдесет и пет. На тези години имаш много повече енергия и агресия и можеш по-лесно да се изразяваш. Ние като имаме пет албума енергията за всяка песен е все повече, за да намериш парче, което не си издавал до сега. Парче, което не си откраднал от себе си или от някоя друга група. В този смисъл въпросът за това, че музиката е по-различна днес трябва да е към младите артисти. Това, че медиите в момента дават сила на ар енд би и хип-хоп музиката е ОК. Номерът е да видим дали след две-три години това ще се задържи, защото има голям бълвоч в тази музика. И като музика и като текстове е слаба. Много слаба. Аз лично не одобрявам това, че медиите толерират едни артисти, пък поп и рок музиката се издърпа назад. Избутана е в ъгъла", сподели Свилен.

"Въпросът е защо няма форум за групите, които правят страхотна музика, имат какво да кажат и пишат хубави текстове. Ние от Остава имаме желание да помагаме и помагаме на млади музиканти. Даже винаги за наши концерти си търсим някоя млада или не чак толкова млада банда, която да подгрее преди нас и да излезе пред чудесната българска публика. Повечето от известните групи са минали през наши колаборации. Това ни зарежда. Търсим такива импулси", допълни и Александер.

Кралят никога няма да умре!

Един ден в края на 60-те години. Журналистът от „Тайм“ Ричард Клърман говори с Ленърд Бърнстейн, легендарния композитор и д...

"Днешното общество е много различно от преди двадесет години. Целият свят е различен. Сега живеем в един консуматорски период и явно всичко е толкова забързано, че и музиката се прави адски проста, за да се възприема по-бързо и лесно. Някои хора тенденциозно го правят това нещо. Не говоря само за музиката. И не само в България. Наблюдава се в цял свят. Реално има хора, които искат да слушат качествена музика, но тя не може да стигне до тях поради факта, че няма медии за хубава рок музика. Хората гледат едно и също, защото не знаят, че има и друго. Има явно голяма пропаст между хората, които движат нашите медии и реалната музикална потребност. В днешно време, във всяка една сфера всичко е тотална еднодневка", намеси се Георги.

"Според мен, за да продължи една група дълго време трябва задължително да са приятели. Ние сме се карали и сме стигали почти до бой, но това което ни обединява е приятелството и музиката, която искаме да правим заедно, а не с други. Искам да кажа на младите музиканти да пестят пари за татуировки, за да си купуват с тях китари и да ходят повече на репетиции", посъветва Свилен.

"Пожелаваме на читателите, зрителите и всички хора малко повече да се интересуват от култура и от това, което се случва. От това зависи целия микро климат в нашата родина. Това е много важно за децата ни и всички нас. Да има интерес към готино кино, музика, театри и книги. Това са страхотни неща и те са много по-силни от колкото някакви тотално меркантилни еднодневни глупости. Това крепи хората. Кара ги да се събират. Да се обичат и да правят заедно страхотни неща", казаха музикантите от Остава.

Концертът 25 години Остава е тази вечер в клуб „Маймунарника” в Борисовата градина. Групата ще представи и новото си видео към песента „Самолет”.

Интервю за БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Любо Киров е обявен за топ знаменитост на списание "Forbes"

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com