Група Порок: Мотивира ни това, че рок на български език звучи и изглежда готино

8202
Група Порок: Мотивира ни това, че рок на български език звучи и изглежда готино
Снимка: личен архив

Група Порок са една от обещаващите млади рок групи в България. От няколко години Никола, Мартин, Кирил и Борис творят заедно и смея да твърдя им се получава доста добре. Поводът за днешното интервю с момчетата е новият им клип към песента „Измислен свят"

Кога и как се сформирахте като група?

Никола: Като група сме в тази формация от 3 години; Преди това сме били заедно с Киро и Мартин в други формации като Старгейзър, нашумяхме преди години под името Стереоръш, под което име стигнахме до финалите на известно реалити предаване. Там басист беше Александър Кирев, докато сега в ПоРок е брат ми Борис Филчев

Защо името на групата е Порок?

Марто: Всичко тръгва от там, че правим песни само на български език и искаме да затвърдим този факт в развитието на нашия творчески път, както и да дадем пример на младите български групи. Под името STEREORUSH ние не предавахме исканото послание към нашите слушатели и за това се спряхме на ПоРок, тъй като има и заигравка в самото име.

Какво ви мотивира да правите музика в България?

Марто: Мен специално ме мотивират младите групи, които тепърва искат да се развиват. Мотивира ме това, че по някакъв начин можем да им бъдем пример, че рок на български език звучи и изглежда готино, гъзарско и не е табу.

На 15.09 беше официалната премиера на видеоклипа към новата ви песен "Измислен свят". Как мина събитието?

Кирил: Смеем да кажем, че това най- силното ни клубно участие досега. Освен нашите песни свирихме и български рок класики, което допринесе за купона. Клубната сцена дава един невероятен контакт с публиката и след изявата станахме още по- вдъхновени и мотивирани.

Разкажете на нашите читатели повече за посланието на песента и създаването на текста.

Кирил: Песента разказва една класическа история - тази за трагично развилата се любов, през призмата на един модерен продукт. Относно посланието - надяваме се хората да се замислят и да ценят още повече близките си, нещо, което приемаме за даденост.

Откъде дойде идеята за клипа?

Никола: Първоначалната идеята на клипа беше по-различна. Искахме да уредим някоя красива девойка облечена във феерични дрехи, която да е ситуирана в гора и аз страстно и с голямо желание да я гоня, за да я заведа в моя измислен свят (бел. Авт. Така се казва песента) и накрая да я „достигна“ и да й кажа всичко това, за което се пее в самия текст, но нашият режисьор Кристиян „Бо Ре“ Христов предложи самият сюжет на клипа и ние приехме тъй като му имаме доверие, защото сме работили и по други проекти с него като Звезда над София.

Ще ми разкажете ли подробности около снимачния процес?

Никола: Снимачният процес беше доста интересен и натоварен, тъй като целият клип се засне в рамките на 24 часа. Това се породи от факта, че всички много пътуваме по различни причини извън България и аз точно на следващия ден трябваше да заминавам за Корея, за преговори с тамошните музикални компании тъй като „Измислен свят“ има и версия на корейски език, която читателите ви и слушателите на качествената музика могат да видят и видят след броени дни. Така че целият процес около снимките трябваше да се организира доста бързо и експедитивно и се надявам, че се справихме на ниво, но все пак хората могат да преценят сами като гледат клипа.

Как се решихте парчето да има и корейска версия?

Никола: Тъй като искаме да покажем нещо различно, което на Европейския, а може би и на световния музикален пазар не е правено - чуждестранна група да прави корейска балада. Марто: Правим го, защото все пак основната цел на музиката като изкуство е не, да се печелят пари, а да дава послание. Ние искаме да направим послание на цялата световна корейска общност, че има една страна в Европа, наречена България и ние правим песен на корейски, неотстъпваща по нищо на тяхната музика, с послание за любовта, което е всеобщо познато чувството и емоция.

Какви отзиви получихте досега от хората за "Измислен свят"?

Борис: Хората доста положително и позитивно реагират на клипа. Като цяло всеобщата обратна връзка е радост и възхищение, че млади момчета остават в България, творят на български и правят качествени и висококласни проекти.

Кой е най-големият гаф, който ви се е случвал по време на живо изпълнение?

Борис: Преди изминалият концерт 15.09 може би аз държах първото място за ексцесии на сцената, защото гафове за скромната си 3 годишна клубна кариера почти са липсвали. Но си спомням за една ексцесия докато свирихме в Румъния на един фестивал, тъй като подгрявахме рок легендите „Uriah Heep”. Едно момиче, което не беше българка се качи на сцената и си вдигна блузката нагоре, за да и видя „прелестите“ й, които наистина в последствие се убедих, че бяха прелести. Но… като цяло конецрта на 15-ти беше изпълнен с премеждия, една фенка отново се качи на сцената и ми облиза ухото докато свирех, китарата на брат ми се развали, на Киро му се повреди усилвателя, но все пак се опитваме да бъдем професионалисти, в това което правим и направихме всичко възможно да забавляваме публиката и да не ни повлияят на изпълнението на песните тези фактори.

Какви са плановете на групата от тук нататък?

Марто: Нови песни на български. Нови висококачествени клипове. Страхотни песни, с още по-страхотни каузи. Относно саунда ще експериментираме, за добро предполагам, с една идея малко по–електронно звучене. Можем да кажем, че почитателите на Imagine Dragons ще намерят доста добра алтернатива в наше лице.

Какво ще пожелаете на читателите на actualno.com?

Никола: Да вярват в доброто и да подкрепят качествената българска музика;

Киро: Мечтайте смело и допускайте частица рокендрол във всичко което правите!;

Борис: Да са живи и здрави и да не спират да се развиват;

Марто: четете actualno.com и бъдете верни на себе си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Новият албум на Pearl Jam: Добрата стара банда с ново звучене (ВИДЕО)

50 години на сцената: Орлин Горанов празнува с турне и бляскав спектакъл в зала 1 на НДК

Братята Cavalera ще разтресат София на 15 юли

Suicidal Tendencies ще свирят на третия ден на Hills of Rock 2024

Стинг, Deep Purple и Алис Купър на джаз фестивала в Монтрьо

Иво Димчев на най-големия фестивал в Словакия заедно с Queens of the Stone Age и още звезди

Миро направи впечатляващ The Grand Finale в "Арена София" (СНИМКИ)

МОЛЕЦ с нова песен и пореден разпродаден концерт (ВИДЕО)

ALI представят видеото на "The List" с премиера на живо тази събота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com