Магичното вплитане на българската народна песен в световните хитове (ВИДЕО)

33578
Магичното вплитане на българската народна песен в световните хитове (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Българският фолклор и по-специално народните песни винаги са били и ще бъдат вдъхновение за всеки един човек, докоснал се до културата на страната ни. Те са нещо наистина уникално, а нещото, което ги откроява, лежи именно в това, че са способни да обединяват хората, независимо от тяхната раса, пол, религия и култура.

Историята им е наистина дълга. По-дълга от петте века турско робство, през които те са се предавали от уста на уста, от поколение на поколение. По-дълга от периодите, в които българският народ е бил ограбван, потискан и поробван. Те са частицата, крепяла българите през цялото време на несгоди и запазила народното самосъзнание живо. Те са олицетворението на чувствата и мислите на създателите си – певци, гуслари и гайдари. Те са едно цяло, съствено от частички от всеки, през чиято уста са минали. Те са нещо толкова лично, а в същото време нещо толкова обединяващо.

Всяка фолклорна песен е единствена по рода си. В нея са вплетени хиляди истории, животи и съдби. А пламъчето за създаването им идва съвсем спонтанно – на полето, на масата, дори в сънищата. Може би точно това ги прави вдъхновение за милионите хора, докоснали се до тях. Неслучайно именно българска песен лети в необятния космос – "Излел е Дельо Хайдутин" на неповторимата Валя Балканска, нареждаща се до имена като Бетовен, Моцарт, Бах.

Величието на тези талантливи българи е осезаемо и днес. Големите имена ни връщат в сравнително близката 2011 година, когато излиза и световноизвестният хит на Jason Derulo – Breathing. Да, той започва с български фолклорен ритъм като песента, от която той е взет, се казва "Пиленце пее" и е изпълнена от формацията Мистерия на българските гласове. До онзи момент тя не е много известна, но именно след това нашият автентичен фолклор започва да доказва своето име в световен мащаб мейнстрийм музиката.

Малката революция, която българските фолклорни песни правят на световната музикална и кино сцена, продължава и през 2012 година. Именно тогава гласът на Стефка Съботинова и мелодията на "Притури се планината" са включени в саундтрака на филма Step Up: Revolution. Те са нещото, което се отличава и без съмнение прави огромно впечатление на милиони хора по целия свят.

В този ред на мисли няма как да пропуснем да споменем и световния хит "Stanga". Миксът е дело на израелския диджей Саги Абитбул, който работи с колегата си Гай Халива над този проект, а песента зад тяхното дело няма как да остане незабелязана, защото е различна от общия фон на поредния летен хит. И не само защото е българска, а и поради причината, че носи заглавието "Чичовите конье" и прави истински фурор на музикалната сцена – клипът й в YouTube има над 43 милиона гледания.

Още по-интересното е, че българската фолклорна песен вдъхновява Саги Абитбул не веднъж, а цели два пъти в рамките на по-малко от година. Това е нещо наистина уникално – израелски диждей, чиято муза да твори идва от културното наследсвто на България. Следващият му проект е озаглавен "Mariko", а песента зад него се казва "Мари, Марийко, карагьозлийко".

Азис: Ясно е, че не можем да живеем заедно, но нека поне се търпим

Хетеро, бях ужасен гей, с тази провокация. Успях да израсна и без да бъда ужасен гей – исках да видят таланта ми, да ме чуят и ме...

А сега, ние от Actualno.bg предлагаме възможността да надникнете в спомените на един български народен певец, който споделя своята история и разкрива душата си пред нас. За да вникнете в историята на живота му, пропита с лека нотка на носталгия, но много любов, влезте в SofiaLive.bg.

Текст: Мина Георгиева

Редакция: Милена Славкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Любо Киров е обявен за топ знаменитост на списание "Forbes"

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Новият албум на Pearl Jam: Добрата стара банда с ново звучене (ВИДЕО)

50 години на сцената: Орлин Горанов празнува с турне и бляскав спектакъл в зала 1 на НДК

Братята Cavalera ще разтресат София на 15 юли

Suicidal Tendencies ще свирят на третия ден на Hills of Rock 2024

Стинг, Deep Purple и Алис Купър на джаз фестивала в Монтрьо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com