Мелодията на войната: Украински песни, които ще ви накарат да настръхнете (ВИДЕО)

2083
Мелодията на войната: Украински песни, които ще ви накарат да настръхнете (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Откакто свят светува, музиката ни помага да живеем по-лесно. Благодарение на нея, ние изживяваме емоции, изразяваме себе си, докосваме душите на хората. Тя прави ежедневието ни по-леко, по-красиво, по-вълшебно. 

Музиката обаче може да ни служи и като послание. Послание към света, към обществото, към нас самите. 

Затова по случай две години от ужасяващата война в Украйна, решихме да ви покажем няколко музикални изпълнения, които ще оставят следа във всеки от нас. Послания, които ще отекват в сърцата и умовете ни още много дълго време. ОЩЕ: Изкуство по време на война: Картини от Украйна, които ще ви поразят

Саша Чемеров - "Прокинься" 

Една мелодична песен, от която със сигурност ще ви побият тръпки. Саша Чемеров написва текста на песента няколко години преди началото на войната в Украйна. С нея, той отправя послание към своите братя и сестри в Украйна, напомняйки им, че трябва да се вслушваме един в друг и най-вече в себе си. 

"Братя и сестри! Наранен съм и се срамувам, че не усетих пророчествата, които ми дойдоха преди почти две години. Ако тогава знаех за какво пише тези редове, действията ми щяха да бъдат други. Нека се вслушваме един в друг и най-вече в себе си, защото гласът на душата ни говори и ни дава важна информация. Дръжте се и унищожете врага с цялата любов. Заедно до победата! Слава на Украйна! Събудете се! Февруари открадна пролетта. Събудете се! Не спете за войната...", пише Саша. 

Марія Яремчук - "Дорога Воїна"

Посланието на тази песен е ясно изразено от талантливата Мария Яремчук и каквото и друго да кажем, няма да бъде достатъчно. Пред своите слушатели тя пише: 

"Моята малка вътрешна война за независимост беше излята на хартия с тази песен. За всеки човек е важно - в един момент да стане отделна единица, да намери себе си, да се опознае... да бъде себе си. Понякога тази свобода не се дава глупаво. Сега повече от всякога се усеща, че страната също е жив организъм и имайки толкова сложна история, такъв трънлив път, Украйна, вместо да коленичи, винаги избира да следва пътя на воина. Нашият език, култура, традиции са като жив щит. Днес имам лукса да пиша и творя на украински."

ТНМК feat. KOZAK SYSTEM - "Мамо"

Премиерата на песента е трябвало да бъде през април 2022, но заради началото на войната, е публикувана през март и съвсем скоро се навършват 2 години от нейното публикуване. Песента разисква един от най-тежките моменти по време на война - очакването на майката да получи обаждане от своя син. 

Каквото и да напишем за тези песни и техните изпълнители, няма да ви докосне достатъчно, колкото самата музика. Затова ви пожелаваме приятно слушане и изразяваме дълбок поклон към артистите, създали тези песни, посветени на най-тежката тема в света - войната. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com