Изкуство по време на война: Картини от Украйна, които ще ви поразят

2444
Изкуство по време на война: Картини от Украйна, които ще ви поразят
Снимка: iStock

Война. Каквито и думи да използваме, за да опишем последиците от този опустошителен акт, ще са недостатъчни. Войната отнема животи и домове, отнема вяра и принципи, морали и закони. Отнема човешкото у човека.

Но има едно нещо, което войната никога не може да отнеме. Това е надеждата. Надеждата живее в хората и винаги ще бъде там, дори понякога да ни се струва, че сме я загубили. Тя ни дава сила да продължаваме да се борим за един по-хубав, по-справедлив свят, където майки не плачат за загиналите си деца, мъжете създават живот, а не се борят за своя, където младите хора градят бъдеще за родината си, а не се налага да бягат от нея. 

И за всички онези, които смятат, че са загубили своята надежда, съществуват хората, които да им напомнят, че все още има смисъл.

Борбата на тези хора не е физическа, не е политическа или пък вербална. Тяхната борба се изразява чрез изкуство. Защото изкуството е не само начин да изразиш себе си. То е начин да зададеш въпроси, да предадеш емоции и да докоснеш душите на хората, по теми, които не са никак удобни за обществото.

По случай двете години от войната в Украйна, днес избрахме да ви покажем изкуството, което представя ужасяващата истина и ни дава надежда. 

Изобразително изкуство 

В този материал ще ви представим изложба, предоставена от Swansea Printmakers, и включва произведения на украински художници, живеещи във военна зона. Те са на "първа линия" - виждайки ефектите от падащи бомби, разкъсани животи и разрушени домове. Огромното разнообразие в стиловете отразява различните преживявания и реакции на конфликта.

Някои представят ежедневието на хората и останките от техните бомбардирани домове, други носят предизвикателни и горди послания; обединителен вик пред лицето на непреодолимата сила. Други отново просто разкриват суровите емоции на хора, опитващи се да се примирят със загубата на всичко, но решени да се борят с каквото им дойде под ръка.

Анна Шотско: "Ръка"

Хора от различни професии се присъединяват към украинската армия като доброволци и мечтаят да се върнат към мирния живот възможно най-скоро. Но това е невъзможно, когато трябва да защитите родината си и близките си от нахлуването на руските войски, които носят със себе си смърт и руини.

Анна Иваненко: "Украинската Наджини"

Невил Лонгботъм (образ от "Хари Потър"), герой, който изглеждаше смешен и слаб за всички, убива змията на Волдемор, която съдържа частица от душата на Врага. Той изминава дълъг път от наивен, слаб идиот до военен герой, водач на съпротивата. Сега всеки украинец е Невил Лонгботъм.

Анна Сарвира: "Мир"

За украинските деца детството сега се е променило. Спокойните пейзажи, сред които са израснали, са заменени от сцени на бойни полета и руини на родните им градове.

Надяваме се, че в бъдеще тези травми все пак ще позволят на децата да се върнат към нормалния живот и да бъдат щастливи от ежедневния спокоен живот, учене и игри.

Алона Шотско: "Среща" 

Граждани на различни страни подкрепят демокрацията, свободата и осъждат руската агресия в Украйна по целия свят. Мирният протест е оръжие и на украинците във временно окупираните от Русия градове, където безстрашните демонстранти не се страхуват да заявят своята позиция.

В следващите дни ще ви представим посланията на украински творци в сферите музика, кино и театър, които са разкриват истинското лице на войната. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт