Младите музиканти от трио "ASSAI" свирят творби от Сметана и Дворжак на 27 февруари

894
Младите музиканти от трио "ASSAI" свирят творби от Сметана и Дворжак на 27 февруари
Снимка: Европейски музикален фестивал

Чешката музика е във фокуса на първото събитие в "Европейски музикален фестивал" тази година. На 27 февруари фестивалът стартира с концерт, в който ще звучат шедьоври за камерен ансамбъл от великите класици на чешката музика Бедржих Сметана и Антонин Дворжак.

Изпълнители са младите и талантливи музиканти от трио ASSAI: цигуларят Георги Райчев, виолончелистът Тодор Иванов и пианистът Петър Дюлгеров. Тримата са студенти от Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" в София и се събират заедно през 2023 година, споделяйки общото си увлечение към камерната музика. Едва няколко месеца след началото на съвместната работа, те постигат и първия си голям успех – отличени са със специална награда в категория "Камерни ансамбли" от третото издание на Националния конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус". Скоро след това триото осъществява своя дебютен концерт в столичната галерия "Прегърни ме". В началото на м. февруари т.г. ансамбълът гостува на фестивала "Зимни музикални вечери" в Пазарджик.

Тримата изпълнители са лауреати на голям брой национални и международни конкурси и участват активно в множество събития от концертната дейност на Музикалната академия в София. За дебютния си концерт в "Европейски музикален фестивал" те ще представят Трио за пиано, цигулка и виолончело №1 в сол минор, оп. 15 от Бедржих Сметана и Трио за пиано, цигулка и виолончело №4 в ми минор, оп. 90 "Думки" от Антонин Дворжак. Събитието на 27 февруари ще се състои в залата на Чешкия център в София от 19:30 ч. и е със свободен вход.

С този концерт, организиран във връзка със 75-годишнината на Чешкия център в София, фестивалът се включва в международната инициатива "Година на чешката музика", отбелязваща през 2024-а 200 години от рождението на Бедржих Сметана. Традицията "Година на чешката музика" продължава вече един век и се реализира винаги, когато годината завършва на цифрата 4. Поводът е поредицата от кръгли годишнини от раждането или смъртта на прочути чешки композитори и музиканти – Бедржих Сметана, Антонин Дворжак, Леош Яначек, Йозеф Сук, Бохуслав Мартину и др. Отбелязването ѝ през 2024-а ще бъде направено на много места по света в чешките културни центрове, представени в 28 града на 4 континента, които са подготвили разнообразни музикални предложения за чуждестранната публика. В България събитията по този повод започнаха в началото на този месец с концерт на проф. Ангел Станков (цигулка) и Нона Кринчева (пиано).

"Европейски музикален фестивал" 2024 се реализира от агенция "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата Столичната община.

Още: Млади български музиканти с престижни награди от конкурс в Берлин

Повече за артистите

Снимка: Европейски музикален фестивал

Георги Райчев е роден през 2001 г. в София. Изучава цигулка в НМУ "Любомир Пипков" в класа на Катя Драмалиева до IX клас, след което продължава обучението си при проф. Евелина Арабаджиева, с която учи и до момента, като студент в НМА "Проф. П. Владигеров".

Той е лауреат на редица национални и международни конкурси, сред които Националния конкурс "Кантус Фирмус" 2022 г. и VI-и Международен конкурс, гр. Ниш. Участва в майсторски класове на Дмитрий Ситковецки, Юлиан Рахлин, Симеон Симеонов, Стефан Камиларов, Светлин Русев, Райнер Хонек, Итамар Зорман, Мила Георгиева.

Дебютира като солист на Академичния симфоничен оркестър през 2021 г. в концерт по повод 100-годишнината на НМА "Проф. П. Владигеров". Бил е солист също на Симфоничен оркестър – гр. Пазарджик, Филхармония "Пионер", Оркестър "Кантус Фирмус", Камерен оркестър "Орфей". През 2022 година е солист в златната зала на Musikverein с оркестъра на Филхармония "Пионер". По-късно същата година с Оркестър "Кантус Фирмус" свири заедно с Веско Ешкенази в зала "България".

Георги Райчев се занимава активно и с камерна музика. Член е на проспериращия квартет "Мотус". Заедно с пианиста Петър Дюлгеров са носители на множество първи награди от конкурси. От 2019 до 2022 г. Райчев е концертмайстор на Филхармония "Пионер", с която се изявява и като солист. Със същия оркестър участва в проекта "Side by side" на Royal Concertgebouw Orchestra през 2018 г. в София.

Интервю: Те ще променят класическата музика в България: Виктор Костов и Кристиян Христов (ВИДЕО)

Снимка: Европейски музикален фестивал

Тодор Иванов завършва НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас, специалност виолончело, в класа на Жасмина Чернева. В момента е във II-ри курс на НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София в класа на доц. д-р Атанас Кръстев. Носител е на награди от различни международни конкурси, сред които: Първа награда на Националния конкурс за изпълнение на българска творба "Върбан Върбанов" 2018 г., Първа награда на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика "MAGIC" 2021 г. лауреатско звание от Националния конкурс за млади инструменталисти и певци "Св. Обретенов" 2022 г. Участва в Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022 г., както и във фестивалите "Art Academy", Созопол, "CELLISSIMO" и др. Посещава майсторски класове при проф. Денис Северин, Разван Сума, Александър Рам, Валентин Радуцио, Неманя Станкович и др.

Снимка: Европейски музикален фестивал

Петър Дюлгеров е роден през 2002 г. в София. Учи в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в класа по пиано на Милена Павлова. Понастоящем е студент в НМА "Проф. П. Владигеров" в класа на проф. д-р Илия Чернаев. Лауреат е на множество национални и международни музикални конкурси, сред които конкурсите в гр. Ниш и гр. Враня (Сърбия), "Орфеева дарба", Национален конкурс "Път към славата", Международен конкурс "Златен ключ" в Пловдив, Международен конкурс "Нови пианисти" в София, Международен конкурс "Надежди, таланти, майстори" в Добрич, Международен виртуален конкурс "Flying stage", III Международен конкурс за камерна музика и индивидуални изпълнители – гр. Боровец, Национален конкурс за ученици-акомпанятори в гр. Плевен, конкурс "Охридски бисери" и др. Петър е част от талантливите деца на България за "Клуб 2012" и "Клуб 2014" на фондация "Димитър Бербатов". Той посещава майсторски класове при проф. Людмил Ангелов, проф. Борислава Танева, дуо Аглика Генова и Любен Димитров, доц. Дмитри Рацер, проф. Катаржина Попова-Зидрон (Полша), проф. Ема Тахмизян и др.

През 2018 г. осъществява записи в Първо студио на БНР. Година по-късно дебютира като солист с оркестъра на Симфониета - Враца. Участва в проекта "Импровизация и Токата", представен на фестивала "Софийски музикални седмици".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Дейвид Гилмор обяви албум и представи нов сингъл (ВИДЕО)

Parov Stelar и Rudimental стават част от Франкофоли в Пловдив през юни

Suicidal Angels ще подгряват Megadeth в София

Тази вечер Дзукеро ще омагьоса София!

Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com