МУЗИКАУТОР проведе обучение за Закона за авторското право и сродните му права в Община Плевен

2319
МУЗИКАУТОР проведе обучение за Закона за авторското право и сродните му права в Община Плевен
Снимка: МУЗИКАУТОР

Община Плевен бе поредната административна структура, в която организацията на автори и композитори МУЗИКАУТОР проведе обучение за спецификите при лицензирането на музика. Мероприятието се състоя вчера, 12 октомври 2023 г., в сградата на общината, където екип от експерти в сферата на авторското право се срещна с нейни представители.

Обучението е част от последователните усилия на МУЗИКАУТОР за защита правата на творците, гарантирани им от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), при използването на тяхната музика в туристически и търговски обекти, както и при провеждани събития на територията на общините.

По време на дискусията общинските представители зададоха редица въпроси относно стъпките за уреждане на правата. Бяха обсъдени важните законови аспекти, въз основа на които общините се явяват ползватели, когато организират събития, а също носят солидарна отговорност за спазването на ЗАПСП при отдаване на свои терени за организиране на концерти и други събития с музика.

"Нееднократно МУЗИКАУТОР отправя покани към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за среща, на която да бъдат обсъдени и взети конкретни решения за категоричното спазване и прилагането на закона. Ние имаме воля за централизирано взаимодействие с НСОРБ, тъй като заедно всички общини представляват най-големият организатор на концерти в България, който включва хиляди концерти и събития с музика в своите културни календари. Заедно с това общините имат контролни функции по отношение на туристическите и търговски обекти на тяхната територия, които използват музика", изтъкна по време на обучението Иван Димитров – изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР.

Той съобщи, че въпросът за това взаимодействие ще бъде поставен отново в рамките на предстояща среща, която ще се проведе в Министерството на културата идния вторник. Освен на МУЗИКАУТОР, в нея ще участват представители на НСОРБ, Министерството на туризма, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Националния борд по туризъм, Българската асоциация на заведенията, сдружението на музикалните изпълнители и продуценти ПРОФОН, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и Асоциацията на доставчиците на телевизионни програми.

"Целта на срещата е да се преосмислят моделите, така че уреждането на правата да се гарантира чрез "системни решения" и да се превърне в рутинна практика, която да не може да бъде заобиколена", подчерта още Иван Димитров. Той каза още, че като представители на местната власт общините следва да прилагат българския закон на своята територия.

Освен за Община Плевен, МУЗИКАУТОР проведе обучения, посветени на авторските права за музиката, за общинските администрации в Благоевград, Самоков, Стара Загора, София, Бургас и Варна. Те са част от проекта на организацията на автори и композитори "Авторските права – основен инструмент за инвестиции в музиката", реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

До края на годината МУЗИКАУТОР планира още обучения и срещи с общини, като следващата ще бъде на 18 октомври 2023 г. във Враца, а през ноември ще се проведат обучения също във Велико Търново и Севлиево. За повече информация и за датите на предстоящите обучения следете интернет страницата на МУЗИКАУТОР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com