Оперната звезда Фреди Де Томазо за първи път в България на 18 ноември

2876
Оперната звезда Фреди Де Томазо за първи път в България на 18 ноември
Снимка: PR

Една от най-актуалните звезди на съвременната оперна сцена Фреди Де Томазо пристига за концерта "Под звездите на Наполи" на 18 ноември в първия музикален сезон "Съкровени гласове", който организира Соня Йончева със своята компания SY11 Events.

След успеха на програмата "Испански страсти", с която Йончева откри сезона заедно с испанския певец Исмаел Жорди и пианиста Рубен Агуире, оперната прима продължава да представя на българската публика някои от най-актуалните имена на световната оперна сцена.

Кой е Фреди Де Томазо?

Фреди Де Томазо е звезда на Кралската опера в Лондон. Успешната му кариера през последните години му осигури ангажименти в най-големите световни театри като Ла Скала, Метрополитън, Виенска опера. От малък Де Томазо се занимава с музика. Открива операта, докато израства в Тънбридж Уелс, където пее в училищния си хор. Майка му го води на представления, а баща му, родом от Италия, е собственик на ресторант, в който пуска записи на Лучано Павароти по време на вечеря.

Фотограф: Craig Gibson

Де Томазо учи пеене и кандидатства в Кралската музикална академия. Марк Уайлдман, който става негов учител, си спомня, че е чул прослушването на младежа и по-късно в крайна сметка предполага, че неговият ученик всъщност може да е тенор. Така Де Томазо се потапя в записи на велики тенори като Франко Корели, Марио дел Монако, Карло Бергонци и Джакомо Лаури-Волпи. Де Томазо е на 23 години, когато се включва в Международния певчески конкурс Тенор Виняс в Барселона през 2018 г. Той печели три награди - първата награда, награда Верди и награда Доминго.

През новия сезон Де Томазо има две нови роли: Полионе в "Норма" на Белини в неаполския Театро ди Сан Карло и Габриеле Адорно в "Симон Боканегра" на Верди във Виена.

След успешния си дебют в Метрополитън опера той ще се върне в Ню Йорк. Голямата му мечта е да изпее върха на тенорния репертоар на Верди - главната роля в "Отело", но преценява, че още му е рано. Тенорът ще направи още един дебют през сезон 2024-2025 в Метрополитън опера, където отново ще се въплъти в ролята на любовника на "Тоска" - Марио Каварадоси.

Въпреки натоварения си график, Томазо обича да играе голф в свободното си време. Тази година той се ожени за колежката си - певицата Александра Оменс (сопрано), която е негова състудентка в Кралската академия.

Още: Соня Йончева събира световни звезди в София

Де Томазо е приятел със Соня Йончева и съпруга ѝ Доминго Хидонян. С българското сопрано са номинирани за престижните музикални награди International Opera Awards 2023. Той е в категория Награда на читателите на списание "Опера", а Соня Йончева с албума "Куртизанката" в категорията "Солов рецитал и запис на годината". 

Наградите ще се връчват на 9-ти ноември, където двамата ще се срещнат, дни преди рецитала на Томазо на 18 ноември в зала "България.

Феноменалният глас

Фреди Де Томазо притежава феноменален глас и талант в традицията на великите италиански тенорови гласове. Британско-италианският тенор стана известен през декември 2021 г., когато влезе в ролята на Каварадоси в постановката на "Тоска" на Кралската опера, като по този начин стана на 28-годишна възраст най-младият тенор, изпълнявал ролята на емблематичната сцена и първият британец от 1963 г. насам. Де Томазо, който трябваше да изпълни ролята на по-късна дата, излезе на сцената след първия интервал, когато първоначално предвиденият тенор се разболя по време на първото от трите действия, което накара пресата единодушно да обяви, че е родена нова звезда.

Де Томазо е артист с Decca Classics и първият тенор, който е подписал с лейбъла от 2007 г. насам, чийто дебютен албум Passione дебютира под номер 1 в класациите за класическа музика и спечели наградата на BBC Music Magazine за най-добър новодошъл. През юни 2022 г. вторият му албум "Il Tenore" се изстреля отново направо до номер 1 в класациите след излизането му, докато изпълнението му на "Nessun Dorma", включено в албума, достигна над един милион слушания.

През този сезон той е чест гост на сцените на оперните театри в Берлин, Виена, Мюнхен, Неапол, Екс ан Прованс, Залцбург, Парма и др.

Дигиталната програма на "Съкровени гласове" можете да откриете тук, а билети ще откриете в мрежата на Eventim.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com