Пинкас Цукерман и Оркестърът на Класик ФМ радио представят три любими шедьовъра на Моцарт в София и Пловдив

2074
Пинкас Цукерман и Оркестърът на Класик ФМ радио представят три любими шедьовъра на Моцарт в София и Пловдив
Снимка: Кантус Фирмус

Забележителният американски цигулар Пинкас Цукерман е един от най-очакваните гости в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2022. Двукратният носител на награда „Грами“ идва отново у нас по покана на „Кантус Фирмус“ осем години след последния си концерт пред българската публика. На 28 октомври 2022 от 19:30 ч. в зала „България“ меломаните ще могат да го чуят с божествената музика на Волфганг Амадеус Моцарт в партньорство с Оркестъра на Класик ФМ радио по повод 20-тия юбилей на състава. Цукерман ще бъде солист и диригент в програмата, която включва Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка и оркестър №5 в ла мажор, K. 219 и Симфония №40 в сол минор, K.550. И трите творби принадлежат към най-великите страници, създадени от гениалния композитор, които носят изключителна естетическа наслада на слушателите.    

Пинкас Цукерман е истинска легенда в света на класическата музика. Цигулар, виолист, диригент, камерен изпълнител и изтъкнат педагог, той покорява световните сцени вече над пет десетилетия. Изпълненията и записите му предизвикват възхищение с безупречно музикално майсторство, изразителност и неповторима красота на тона. Цукерман ще свири у нас със своята уникална цигулка от 1742 година, направена от италианския лютиер Гуарнери дел Джезу „Душкин“. Инструментът е принадлежал за известен период на Фриц Крайслер, а по-късно е използван няколко десетилетия от друг знаменит виртуоз – американецът от полски произход Самуел Душкин, чието име носи.

Гостуването на Пинкас Цукерман се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община - Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и Национален фонд „Култура“ – Програма „Едногодишен грант’21“ и в партньорство със Софийската филхармония. Ден след гастрола в столицата, Пинкас Цукерман и Оркестърът на Класик ФМ радио заминават за Пловдив, където на 29 октомври ще представят моцартовата програма в Дома на културата „Борис Христов“ от 19:00 ч. Това първо гостуване на великия цигулар в Града на тепетата се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Билети за двата концерта са налични на касите на съответните зали и онлайн на Ticketsbg.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com