Почина поетът и музикант Ленард Коен

3901
Почина поетът и музикант Ленард Коен
Снимка: Getty Images/Guliver

Канадският поет, писател, автор и изпълнител на песни Ленард Коен почина на 83-годишна възраст, предаде АФП.

"С голяма тъга съобщаваме, че си отиде легендарния поет, композитор и артист Ленард Коен. Загубихме един от най-ценните и продуктивни визионери в света на музиката.", се казва в съобщение на страницата на Коен във Фейсбук. Смъртта му бе потвърдена от звукозаписната компания Sony Music Canada и от членове на семейството му, допълва БГНЕС.

Коен е починал в Лос Анджелис, където ще се състои и сбогуването с него. Датата ще бъде обявена по-късно.

Ленард Коен е роден през 1934 г. в Уестмаунт до Монреал в англоезично еврейско семейство. Публикува първата си стихосбирка през 1956 г., а първия си роман – през 1963 г.

Ранните песни на Ленард Коен, много от които са включени в албума от 1967 г. „Songs of Leonard Cohen“, са силно повлияни от централноевропейската народна музика. През 70-те години музиката му включва повече елементи на поп, кабаретна музика и уърлд мюзик. През 80-те години високият му баритонов глас постепенно се измества към по-ниските регистри (бас баритон и бас), като песните му често са акомпанирани от синтезатори и женски беквокали.

Музиката на Коен оказва силно влияние върху други автори на песни. Записани са стотици варианти на негови произведения.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо описа Коен като „Забележителен жител на Монреал”. В изявлението си Трюдо посочва: „Ленард, ничия друга поезия и музика не звучаха и не въздействаха като твоите. Ще ни липсваш”. Коен беше близък приятел на бащата на Джъстин – Пиер Трюдо.

Кметът на Монреал Денис Кодър нареди знамената да бъдат наполовина спуснати в памет на Коен. В Туитър Кодър написа, че си е отишъл „един от най-великите посланици на Канада и нейна емблематична фигура”.

Десетки почитатели се събраха спонтанно със запалени свещи и цветя.около дома на Коен в Монреал след новината за кончината му.

Млади и стари, феновете на Коен озвучиха околността с негови песни, които звучаха от смартфоните им.

Последният албум на Коен "You Want It Darker" излезе миналия месец.

Звукозаписната академия, която през 2010 година удостои Коен с „Грами” за цялостен принос, го почете като „един от най-дълбоко уважаваните поп поети и отправна точка за много текстописци.

Силви Симънс, която е биограф на Коен, написа във Фейсбук: „Той почина след като създаде шедьовър. "You Want It Darker" е един от най-богатите, дълбоки и красиви албуми в творчеството на богат, дълбок и красив автор”. „Толкова много разкази за музиканти имат тъжен край, но не и този за Ленард. Той беше готов, не се поколеба, когато вече беше приключил желаното. Познаваше тъмнината, гледаше право в очите й и дори намираше забавната страна на всичко това”.

Симънс цитира думите на Коен, че „светът е пълен с конфликти и неща, които няма как да бъдат примирени, но има и моменти, когато можеш да обгърнеш цялата тази бъркотия”.

Британката Джей Кей Роулинг написа, че „всяко нещо накрая се пропуква. Но само така светлината може на проникне”.

Мениджърът на Коен Робърт Кори изтъква: ”Ненадминат в своето творчество, прозрения и рязка откровеност, Ленард Коен беше истински мечтател”.

ABBA се събират за нов дигитален проект

Четиримата членове на световно известната шведска поп група АББА обявиха, че през 2017 година ще се съберат отново за нов дигитален про...

В неклорога си за Коен британският в. „Гардиан” се връща към неговата книга Beautiful Losers (1966), накарала американския в. „Бостън глоуб” да възкликне :”Джеймс Джойс не е мъртъв. Той живее в Монреал под името Коен”.

Самият Коен признава „винаги съм обичал рока. Спомням си първия път, когато чух Пресли, колко удовлетворен и благодарен се почувствах, че всичко онова, което беше вътре в нас и в него от толкова дълго, накрая получи специфичен израз”.

В последните години от живота си Коен става зен монах и живее уединен в манастир в Калифорния, където го наричат Мълчаливия.

Както отбелязва „Гардиан”, почитателите често търсят духовни напътствия от идолите си, но Коен беше рядък пример на идол, който наистина можеше да им ги даде

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Новият албум на Pearl Jam: Добрата стара банда с ново звучене (ВИДЕО)

50 години на сцената: Орлин Горанов празнува с турне и бляскав спектакъл в зала 1 на НДК

Братята Cavalera ще разтресат София на 15 юли

Suicidal Tendencies ще свирят на третия ден на Hills of Rock 2024

Стинг, Deep Purple и Алис Купър на джаз фестивала в Монтрьо

Иво Димчев на най-големия фестивал в Словакия заедно с Queens of the Stone Age и още звезди

Миро направи впечатляващ The Grand Finale в "Арена София" (СНИМКИ)

МОЛЕЦ с нова песен и пореден разпродаден концерт (ВИДЕО)

ALI представят видеото на "The List" с премиера на живо тази събота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com