Соня Йончева събира световни звезди в София

1688
Соня Йончева събира световни звезди в София
Снимка: Държавна опера - Варна

Световноизвестната българска певица Соня Йончева ще събере елита на музикалната сцена в София за специален сезон, наречен "Съкровени гласове". 

Веднъж в месеца от октомври 2023 г. до месец май на 2024 г. нейната продуцентска компания SY11 ще представя у нас някои от най-актуалните имена на световната оперна сцена с рецитали и тематични програми, включващи значими композитори и произведения. 

В първия сезон "Съкровени гласове" са включени 7 рецитала

Откриващата гала на 27 октомври в зала "България" ще е посветена на тангото. Световноизвестният уругвайски баритон Ервин Шрот ще пристигне за първи път в София по покана на Йончева, за да представи една от най-популярните си програми, с която обикаля света. Тя е вдъхновена от тангото, което се ражда в Уругвай преди да бъде пренесено в Аржентина.

Снимка: SY11

Шрот се смята за един от най-добрите интерпретатори на танго днес в света. Ервин Шрот стана популярен преди години и с оригиналната си интерпретация на главната роля в операта "Дон Жуан". Този сезон той отново блести с нея в репертоара на Кралската опера в Лондон.

Последно Шрот беше гледан у нас в края на миналата година в специална прожекция в НДК от поредицата OPERA IN CINEMA. Българските меломани се насладиха на спектакъла "Три звезди в Берлин" с участието на Анна Нетребко, Йонас Кауфлан и Ервин Шрот, които изпълниха произведения на Моцарт, Пучини и Верди.

Какво още в "Съкровени гласове"

В афиша на сезон "Съкровени гласове" са включени още италианската звезда Фреди де Томазо с рецитала "Под звездите на Наполи" през ноември, Якуб Орлински с рецитала с пиано "Прощаване", Фатма Саид и "Египетско слънце", през март, Елза Драйзиг и "Северно сияние" през април и Клементин Марген с рецитала "Париж и нощта" в края на май 2024 г.

Соня Йончева ще представи на 2 декември своя нашумял рецитал, носещ името на предишния ѝ албум "Прераждане" заедно с фестивален оркестър "Изкуството на барока" с диригент Зефира Вълова. За първи път Йончева изпълни този рецитал при голям успех на фестивала в Залцбург преди няколко години.

"Този интересен рецитал изнесох по време на пандемията в Залцбург и видях хора да излизат от залата с насълзени очи. И знаете ли защо? Защото бях включила в програмата една българска народна песен – "Заблеяло ми агънце". Те не разбираха текста, но очевидно бяха трогнати от самата мелодия и цялата красота на българския фолклор. И за мен всичко това беше много вълнуващо".

Сезон "Съкровени гласове" е замислен като паралелен минисезон в зала "България", който ще представя предимно певци в един по-интимен формат. Йончева е почитател на камерната музика и обича да изнася рецитали само с един инструмент, например лютня. Певицата признава, че ѝ се е случвало в богатата си кариера да пее само с китара или с малък оркестър от барокови музиканти.

"Намирам тази форма на представяне много интересна, защото публиката се докосва до нас по един по-директен начин. В обичайното оперно представление има декори, перуки и много други условности, през които е трудно да видиш човека, докато рециталът скъсява дистанцията между артиста и зрителя в едно общо, съкровено съпреживяване на изкуството".

Билети за сезон "Съкровени гласове" може да намерите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

След 8 години пауза: Сиа издава нов албум (СНИМКИ)

Captain Hollywood Project се присъединява към SPICE Music Festival 2024 в Бургас

Излиза новият албум на Дуа Липа "Radical Optimism" (ВИДЕО)

Ofenbach, Alok и Oliver Tree с хитове с милиарди стриймвания на главната сцена на фестивала EXIT

Dubioza Kolektiv пред Actualno: Българската публика е най-лудата, затова ви обичаме!

Били Айлиш обяви световно турне, идва и в Европа (ВИДЕО)

Месец до концерта на Кори Тейлър в София: Вече са ясни и подгряващите групи

Дейвид Гилмор обяви албум и представи нов сингъл (ВИДЕО)

Parov Stelar и Rudimental стават част от Франкофоли в Пловдив през юни

Suicidal Angels ще подгряват Megadeth в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com