Тенорът Фреди Де Томазо с емоционален първи концерт у нас

931
Тенорът Фреди Де Томазо с емоционален първи концерт у нас
Снимка: SY11 Events/Виктория Вучева

30-годишният британски тенор с италиански корени Фреди Де Томазо пя за първи път пред българска публика под акомпанимента на френската пианистка Одри Сен-Жил. Двамата представиха разнообразна програма по време на концерта, озаглавен "Под звездите на Наполи", провел се на 18 ноември в зала "България". Това е вторият поред рецитал от сезона "Съкровени гласове" (организиран от оперната ни певица Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 Events).

Интересното е, че някои от неаполитанските песни, включени в съботния концерт, бяха изпълнени за първи път пред публика от Де Томазо като например "O paese d' 'o sole", "Silenzio contatore" и "Lacreme napulitane". Той показа завидно майсторство и лекота в интерпретацията на този репертоар, а заедно с прекрасния съпровод на рояла от Одри Сен-Жил - те успяха да пренесат многобройните зрители в залата в духа на Неапол и характерната музика за този прочут италиански регион. 

Зала "България" се преобразяваше и заживяваше нов живот пред очите на публиката и заради ефектното осветление по време на концерта, което се променяше в зависимост от динамиката на музиката, и заради случващото се на сцената.

Снимка: SY11 Events/Виктория Вучева

Не бе пропусната и интересната лекция непосредствено преди рецитала "Под звездите на Наполи", която въведе гостите в подробен и увлекателен анализ как се е зародила и развила неаполитанската музика през вековете.

"Неапол – това не е просто град, географско понятие, това е шумът на морето, звезди, слънце... и език, не просто диалект, а говор, реч, която танцува с прилива и отлива на вълните, с шепота на вятъра, със светлосенките на живописни улици и сгради. Така неаполитанската песен не е просто регионално понятие, а специфичната поезия и цвят на един език, на неаполитанския диалект, който е самата същност на тези песни", сподели Петя Иванова, лектор на събитието.

Снимка: SY11 Events/Виктория Вучева

Такова представяне се случи и преди първия концерт "Испански страсти" от сезона "Съкровени гласове", когато на фокус бе испанската сарсуела. Подобни беседи са планирани и за всеки от оставащите концерти в сезона "Съкровени гласове". 

След емоционалното посрещане от родната ни публика, Фреди Де Томазо и Одри Сен-Жил излязоха на бис, в който тенорът изпълни прочутата ария "E lucevan le stelle" на Марио Каварадоси от операта "Тоска" на Джакомо Пучини. При финала на красивото изпълнение аудиторията изпрати двамата изпълнители с няколкоминутни овации на крака, а те обещаха, че с удоволствие биха се завърнали в България след толкова топло посрещане. Веднага след визитата си у нас Де Томазо отлетя за Виена, където ще пее в спектакъла "Бохеми" на Виенската държавна опера в оригиналната постановка на Франко Дзефирели.

Снимка: SY11 Events/Виктория Вучева

Следващият концерт от сезон "Съкровени гласове", озаглавен "Прераждане", ще се състои на 2 декември от 19:30 часа в зала "България", където Соня Йончева ще представи барокова програма заедно с диригентката Зефира Вълова и фестивален оркестър "Изкуството на барока". Концертът "Прераждане" е част от мащабно световно турне на Соня Йончева, което стартира през ноември 2021 г., и над две години жъне успехи в редица престижни театри и сцени. Едноименният албум и Соня Йончева вече спечелиха няколко международни отличия, сред които и "Певица на годината" за 2021 на едни от най-авторитетните награди за класическа музика Opus Klassik, чиято церемония се провежда ежегодно в Берлин.

Билети за този и всички останали концерти от сезона "Съкровени гласове" са налични онлайн в мрежата на Ивентим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

След 8 години пауза: Сиа издава нов албум (СНИМКИ)

Captain Hollywood Project се присъединява към SPICE Music Festival 2024 в Бургас

Излиза новият албум на Дуа Липа "Radical Optimism" (ВИДЕО)

Ofenbach, Alok и Oliver Tree с хитове с милиарди стриймвания на главната сцена на фестивала EXIT

Dubioza Kolektiv пред Actualno: Българската публика е най-лудата, затова ви обичаме!

Били Айлиш обяви световно турне, идва и в Европа (ВИДЕО)

Месец до концерта на Кори Тейлър в София: Вече са ясни и подгряващите групи

Дейвид Гилмор обяви албум и представи нов сингъл (ВИДЕО)

Parov Stelar и Rudimental стават част от Франкофоли в Пловдив през юни

Suicidal Angels ще подгряват Megadeth в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com