Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илиян Василев: Забавянето на реакцията в ПП и ДСБ е контрапродуктивно

11 юни 2024, 17:35 часа • 2708 прочитания

Забавянето на реакцията в ПП и ДСБ е контрапродуктивно. Разбирам, че трябва да обмислят как точно да реагират. Само да предупредя - че по старому няма да стане. Включително в ДБ - трябват нови лица и нови подходи. Никога не съм се съмнявал, че Христо е почтен човек, един от малкото "бели врани" в българската политика. Дори прекалено почтен за политическия терен и пехливаните. Направи го по най-достойния начин - не абдикира, а казва, че ще помага, защото има несравним опит, познава противника.

Нека обърна внимание, че в политиката има темпо и избор на време, за да отправиш послание - както към тези, които са гласували, още повече към тези, които са разочаровани, но и най-вече към тези 70 процента, които са бойкотирали пеевско-борисовия вариант на изборна демокрация. Именно защото Пеевски ги убеждаваше, че изборите нямат значение, той определя кой да бъде премиер, президент и т. н.

Тоест, трябва да се започне от там - от нужда от радикално действие, от изцеление на демокрацията, от връщане на вярата, че изборите са честни и раждат легитимна власт. С мълчание не става, още по-малко пък е признак на особена мъдрост.

Българската демокрация е в смъртна опасност, притисната между корупцията на Пеевски и Борисов и националния нихилизъм и евразийството на Костадинов и подполковника. Личните съдби и интерес не могат или по-скоро не трябва да имат приоритет.

Ако не реагират днес - утре ще се намерят други, които да реагират. Нито аз, нито вие имате историческото време да чакаме някой да помъдрее и да узрее, да се научи.

Илиян Василев, Фейсбук

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес