Иво Мирчев: Демутризация на България ли? Трудно ще е

1478
Иво Мирчев: Демутризация на България ли? Трудно ще е
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Демутризация на България ли? Трудно ще е. Това написа депутатът от "Демократична България" Иво Мирчев във Facebook.

По думите му една по една пречките пред влизането ни в еврозоната падат. "Остава една ключова промяна, във връзка с покриване им - ЕК предлага промени в правилата ни за т.нар. "зелена карта", тъй като един конкретен български застраховател дължи милиони за обезщетения на европейски компании от бранша", разяснява той.

Според него за да влезем в еврозоната, България трябва да реши този казус, който е известен от години у нас. "Проблемите са свързани с един виден представител на сенчестия бизнес (през 90-те), в момента застраховател и с емблематичен прякор - Трактора. Спорните бизнес практики на този застраховател са пречка пред приемане на еврото.

Предполага се, че народните представители би трябвало да имат силен интерес този проблем да бъде изчистен бързо. Но не и в този парламент", допълва той и изрежда какво се е случило на работна група по темата в 48-ото Народно събрание:

- Министерство на финансите, заедно с депутати от ДБ предлагат решение на проблема, подкрепено от Европейската комисия. То, обаче не следва интересите на емблематичния представител на българския застрахователен сектор, а посоката на страната ни - приемане в еврозоната.

- Вместо депутатите дружно да подкрепят предложението, което ще премахне още една пречка пред еврозоната, се образува мощно лоби от депутати на няколко партии, които не просто саботират приемането на еврото, а с действията си обслужват интересите на този български застраховател.

В крайна сметка се оказва, че интересите на страната са заложник на целите на един застраховател, който от години е известен с големите си проблеми по плащанията за "зелена карта" в Европа. Още: Мирчев: Може ли Западът да ни изпрати танкове, а ние да дадем на украинците съветски?

"Как Европа гледа на това? Представителят на ЕК на срещата бе в потрес и ясно даде да се разбере, че ако България иска да влезе в еврозоната решението на този проблем е да се приеме предложението на МФ и Мартин Димитров", допълва Мирчев.

Според него част от депутатите са в дилема - да изпълнят една от стъпките за влизане в еврозоната или да обслужат един конкретен застраховател. "Предполагате, че крайният изход ще е добър за страната ли? Не, няма да бъде, защото няма достатъчен брой народни представители, които да работят за влизането ни в еврозоната, а под една или друга форма са зависими от емблематичния бизнесмен", пише депутатът.

Той напомня, че в понеделник от 15:00 часа в НС предстои нов опит промените, които МФ и М. Димитров от ДБ предлагат, като са подкрепени и от ЕК." Съпротивата ще е огромна, защото един трактор си има депутатско лоби, което би жертвало еврозоната, но не и частния му интерес", прогнозира той. Още: Иво Мирчев: Скандалите с терориста и с Nexo бяха дирижирани, целта е успешна

"Демутризация на страната ли? Трудно, докато в парламента няма достатъчно сили, които да противодействат. Но идват избори и всеки отново ще може да направи своя избор. Едно е сигурно - ние в ДБ ще продължаваме да сме последователни за постигане на целите, за които искахме вашата подкрепа", допълва Иво Мирчев и завършва:

"P.S.: За позабравилите - Алексей Петров - Трактора е бивш съдружник на Бойко Борисов."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

Кандидатите на Радев за служебен премиер: ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ГЕРБ. И един Андрей Гюров

"За ГЕРБ-ДПС и лидера им Пеевски се заформят щастливи дни: ще редят служебен кабинет и ще организират "честни" избори"

Мнение: Пеевски говореше през устата на Борисов и екипа на ГЕРБ

Борисов се връща на власт: Кой ще помага - анализ на Иван Бакалов

"Кой е заплашил Мария Габриел за "бъдещата й кариера в Брюксел"? Има нещо гнило в ГЕРБ": Оценка

Положението е „Извини се, бе“: Асен Генов за политическата ситуация в страната (СНИМКА)

Правителството на Мария Габриел: Номер на Борисов и той изгърмя, смята Дайнов

"ГЕРБ упражняват свръхнатиск": Експерт посочи кои са двете министерства, които Борисов иска от ПП-ДБ

Дайнов за Мария Габриел: Суетната жена от дълбоката провинция, попаднала в столицата, няма спиране

"Руснаците имали избор? Идете и живейте в Русия, бъдете щастливи - никой няма да ви върне": Оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мнения