X
 
 

Откриха уран и във водата на СПА столицата на Балканите

9712 7
Откриха уран и във водата на СПА столицата на Балканите
И във водата във Велинград са открити завишени стойности на уран. Това показват резултати от проби, взети от питейна вода, съобщава БНР.

Директорът на РЗИ - Пазарджик Фани Петрова съгласува информацията с Министерство на здравеопазването.

Елена Йончева: В Хасково пият вода с уран от 3 години, ГЕРБ са виновни

В Хасково пият вода с уран и повишена алфаактивност поне от три години - още от 2014 г. Вина за тази ситуация носи правителството на ГЕ...

Кметът на Велинград Костадин Коев коментира: "Нека дойдат да съставят констативния протокол от РЗИ - Пазарджик и тогава ще мога да говоря конкретно. Нямаме нищо черно на бяло. Обадих се на директора на ВиК дружеството, оттам вече пътуват за Пазарджик".

Малко по-късно от РЗИ - Пазарджик съобщиха, че в няколко водоснабдителни зони във Велинград е констатирано завишение по показател естествен уран от 1,5 до 2 пъти над нормата.

Д-р Румен Атанасов, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Пазарджик, обясни, че след тези резултати започва изключване на водоизточниците, които са с наднормени стойности в самия град Велинград и търсене на алтернативно водоснабдяване за останалите части. „Става дума за завишено съдържание на уран в питейната вода. Алтернативното водоснабдяване трябва да се осигури от самото водоснабдително дружество“, коментира д-р Атанасов пред "Фокус". Определената в Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели допустима концентрация на уран е 0,03 милиграма на литър.

Припомняме, че завишени нива на уран бяха открити и във водата на Хасково и Първомай.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Георгиев 4 Георгиев преди 2 години Профил на трол?
  Българинът много обича да се самообругава - чул, неразбрал - пак някой го е излъгал, пак го е минал. Нека чуем мнението на компетентните органи и специалистите(ако все още има такива) и тогава да вдигаме врява. Иначе може да превърнем страната си в непривликателно и дори отблъскващо място на Земята(а може би някой да искат това). Как не чух японците или жителите на страни с действащи вулкани да ре виж още ›› ват като нас?!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  И ВСЕ ПАК ДОБРЕ Е ЧЕ ИМА НЯКОЙ КОЙТО ИМА СМЕЛОСТТА ДА НИ КАЖЕ ИСТИНАТА ЗА НАШЕТО НЕЩАСТИЕ
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  В България почти няма минерална вода, която да не съдържа радиоктивни елементи. Тя затова е и лековита. В Павел баня е радон, във Велинград има уран, но има източници и други елементи. Нали минералните бани бяха наша та гордост, защото са лековити?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  НИЕ СМЕ РАДИОАКРИВНО ОБЛЪЧЕНИ И ЗАТОВА СМЕ БОЛНА И НЕЩАСТНА НАЦИЯ А УПРАВНИЦИТЕ НИ СА НАЙ-ОБЛЪЧЕНИ И СВЕТЯТ КАТО КРУШКИ ЕГА СЕ ИЗТЪПАНЧВАТ ДА НИ ГОВОРЯТ...ГИНЕМ КАТО СЛЕД АТОБНА БОМБА ВСЕКИ ДЕН ДОКАТО СЕ СТОПИМ НАПЪЛНО И СЕ ИЗЛИЧИМ ОТ ЗЕМЯТА ...ТОВА Е НАШЕТО СВЕТЛО И СВЕТЕЩО БЪДЕЩЕ ...МОЖЕ ДА ВИ СТАВА ЗЛЕ КАТО ЧЕТЕТЕ ТОВА ,НО ...ТОВА Е ИСТИНАТА.
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Става въпрос, че в ПИТЕЙНАТА вода, има два пъти над допустимото уран. И кой Ви каза, че да се пие само минерална вода е полезно? Никак даже не е добре да се прекалява с нея и доколкото знам трябва да се сменя.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  ИЗЛИЗА ЧЕ РОДОПИТЕ Е БОГАТА НА УРАН В НЕДРАТА СИ И ОТ ТАМ ВСИЧКИ ИЗВОРИ СА УРАНОВИ...ЕТО ЗАТОВА СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО ПО РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В СВЕТА...АМИ ДА ИЗСЛЕДВАТ И СТАРА ПЛАНИНА И СРЕДНА ГОРА /ЕЛАЦИТЕ И МЕДЕТ /.НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВИ ТЕЖКИ ЕЛЕМЕНТИ СЕ ДОБИВАТ ТАМ....НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ОТИДА НА УРАНОВИТЕ СПА И МИНЕРАЛНИ ВОДИ НА ВЕЛИНГРАД ДА СЕ ОБЛЪЧВАМ С УРАН...
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Идиот
  : 4 !