Съдът в Страсбург образува второ дело за Абаджиевата къща в Пазарджик

6945
Съдът в Страсбург образува второ дело за Абаджиевата къща в Пазарджик

Европейският съд по правата на човека в Страсбург образува второ дело срещу България за нарушение на Конвенцията и неизпълнение на нейните решения по отношение на продажбата на Абаджиевата къща в Пазарджик. Това съобщи адвокат Валентин Табаков пред "Фокус".

Европейският съд в свое предишно решение по казуса разпореди да се финализира приватизационната процедура на Абаджиевата къща по започнатия ред. „Това решение е влязло в сила и е задължително за България и за всички нейни държавни и общински органи, като страна, осъдена да заплати обезщетение от общо 6 000 евро. При вземане на решенията от Общинския съвет в Пазарджик за продажбата на Абаджиевата къща през 2014 година, сезирахме различни институции за неправомерността на тази продажба.

Земите на община Белово са продадени на частна фирма

На 31 юли 2014 година Общинския съвет е възложил на кмета на община Белово Костадин Варев да проведе търг и да продаде част от общинска...

Тези действия са нарушения на българското законодателство, а последното решение на Общинския съвет в Пазарджик е взето при влязло в сила решение на Европейския съд по правата на човека, осъждащо България да заплати обезщетение и предписващо конкретни правила за изпълнение на приватизационните ни права, които да са в съответствие с разпоредбите на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, коментира Табаков.

Със свое решение от ноември 2013 година, Европейският съд в Страсбург осъди България да заплати сумата от 6000 евро, заради липсата на механизъм, с който да накара Общинския съвет в Пазарджик да изпълни влезли в сила съдебни решения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com