Уранът във водата на Велинград е в пъти над нормата

2552
Уранът във водата на Велинград е в пъти над нормата
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Между 1,5 и 2 пъти над нормата – толкова е количеството уран, открито в няколко водоизточника, които снабдяват Велинград с вода. Нормата е 0,03 милиграма на литър - съгласно Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Това съобщи д-р Румен Атанасов, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Пазарджик.

Завишение на стойностите на естествен уран е констатирано в три от водоснабдителните зони на Велинград. В самия град това са част от квартал "Чепино" и малка част от квартал "Лъжене", и в няколко села около града – Грашено, Пашово, Юндола и Света Петка.

Извънредна среща за питейната вода на Първомай

Извънредна среща за питейната вода на Първомай и околните населени места свиква областният управител на Пловдивска област Здравко Димит...

Заради завишеното количество започва изключване на водоизточниците, които са с наднормени стойности в самия град Велинград и търсене на алтернативно водоснабдяване за останалите части. Алтернативното водоснабдяване трябва да се осигури от самото водоснабдително дружество.

"Най-вероятно е природно замърсяване. Освен това трябва да бъдат потвърдени резултатите. Трябва да бъдем абсолютно сигурни и за това ще бъдат изпратени водни проби и в друга лаборатория", обясни д-р Атанасов пред Радио "Фокус". Той добави, че получените сега резултати са от анализи, направени по заявка на самото водоснабдително дружество във Велинград в лаборатория, която е извън рамките на здравната система.

Припомняме, че освен във Велинград, завишено количество на уран беше открито в питейната вода на Хасково и Първомай. Нормите във Велинград са високи - например в Първомай ставаше въпрос за 0,044 милиграма на литър при норма от 0,03 милиграма на литър. В Хасково е засечено количество от 0,098 милиграма на литър в проба, взета от септември, 2016 година. Писмото с резултата, пратено от Басейнова дирекция "Източно Беломорски район" е получено от РЗИ Хасково на 4 април. Вече проби от 4 и 5 април в четири кладенеца (№ 4, 5, 6 и 7) показват количество от 0,041 милиграма и 0,064 милиграма съответно.

Натравянето с уран е два вида - остро и хронично. При острото трябва да се погълнат между 204-242 микорграма уран на килограм. С други думи - човек, тежащ 70 килограма, трябва да погълне 16,94 милиграма уран (16 940 микрограма). Относно хроничното натравяне - всеки ден би трябвало да се поемат поне по 2 милиграма или 2000 микрограма на килограм живо тегло.

Добивът на уран в миналото е възможната причина за замърсените води в Хасково и Първомай

Възможната причина за естествен уран в някои от кладенците за подземни води в Хасково и Първомай са обекти за уранодобив в миналото, РЗ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране в Пазарджик

Общественици, японското посолство и община Пазарджик засадиха съвместно вишни

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Започва акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Община Пазарджик отстранява незаконен бетонов фундамент на "Острова"

Община Пазарджик обнови детски площадки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com