ВМРО иска полицията да действа твърдо срещу циганите, обсадили болницата в Пазарджик

34279
ВМРО иска полицията да действа твърдо срещу циганите, обсадили болницата в Пазарджик
Снимка: БГНЕС

ВМРО призовава полицията да бъде безкомпромисна срещу произвола на стотиците цигани, които обсадиха болницата в Пазарджик в опити за саморазправа с лекарите. Това се казва едно към едно в официална позиция на партията.

Те обградиха лечебното заведение, за да попречат на аутопсията на удавено момиче от пазарджишкия цигански квартал „Изток”. Семейството ѝ изповядва исляма и аутопсията противоречала на религиозните им схващания. Тя, обаче, е задължителна по закон.

Роми протестират в Пазарджик срещу аутопсия на момиче, има полиция

В района на МБАЛ-Пазарджик има достатъчно полиция, която да осигури обществения ред, каза за Радио „Фокус” – Пазарджи...

Момичето се удави във водите на язовир „Добри дол” край село Дебръщица. В момента обаче информацията е, че край болницата обстановката е спокойна.

"ВМРО определя действията на циганите в Пазарджик като недопустими и подсъдни. Органите на реда в никакъв случай не бива да позволяват опити за физическа саморазправа с лекари. Стотиците цигани, които сега са обсадили болницата в Пазарджик, искат буквално да линчуват лекарите, които трябва да спазят българското законодателство и да направят необходимите изследвания и проверки за причините за смъртта на младата жена. Според ислямизираните цигани аутопсията е в разрез с тяхната религия и ще накърни паметта на момичето. Сега прокуратурата трябва се произнесе ще бъде ли извършена аутопсия или ще се прави компромис заради религиозните възгледи на близките.", се казва в позицията на ВМРО.

"Агресорите са от циганския квартал „Изток“, приютил ислямския фундаменталист Ахмед Муса Ахмед. Той бе един от обвинените за разпространение на антидържавна идеология 13 имами, а съдът го призна за виновен за проповядване на верска нетърпимост.

Случаят е показателен за редица от проблемите, с които ВМРО се ангажира през годините. От една страна стои въпросът за равенството пред българските закони и прилагането му по различен начин на етническа или религиозна основа. От друга страна – чувството за безнаказаност, възпитавано у гетоизираните общности. Решаването на Циганския въпрос е от изключителна важност за опазване на националната сигурност.

Удавеното момиче в микроязовир край "Добра вода" е влязло да се къпе с мюсюлманско религиозно облекло

Шестте деца, пострадали при инцидента в микроязовир в местността „Добра вода” край село Дебръщица, бяха докарани по спешнос...

Не по-малък е проблемът с насилието над медиците. ВМРО нееднократно се е застъпвала за правото на сигурност на лекарската гилдия, както и за по-строги санкции за лица, използващи сила над лекарските екипи.

Етническите и религиозни традиции не могат да оказват натиск върху законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Законът е закон и важи за всички. Свободията на религиозна основа не може и не трябва да бъде толерирана. Опитите за ислямизация на лесно манипулируемата част от българското общество ще бъде единствено в ущърб на религиозния мир в България", е категоричната позиция не ВМРО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Първа копка на дългоочаквания нов физкултурен салон в ОУ "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик

Деца боядисваха яйца и фигурки с Дома за стари хора в с. Главиница

Кметът на Пазарджик иска да свали цената на ежедневното хранене на дете неколкократно

29 спортисти бяха наградени от община Пазарджик с отличия "Спортен връх"

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране в Пазарджик

Общественици, японското посолство и община Пазарджик засадиха съвместно вишни

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com