X
 
 

Глобяват община Дупница и „Стомана Индъстри“ в Перник за замърсяване

2406 0
photo of Глобяват община Дупница и „Стомана Индъстри“ в Перник за замърсяване
Снимка: Getty Images/Guliver
Най-големият завод в Перник „Стомана Индъстри“ АД ще бъде санкциониран по Закона за опазване на околната среда за замърсяване, става ясно отсъобщение на РИОСВ.

При извършена  незабавна проверка по сигнали на граждани за миризма на бакелит в района на с. Кралев дол и кв. “Църква“ е установено, че наистина се усеща остра, неприятна миризма.

Проверката на експертите от РИОСВ е започнала в 22.00 ч. на 18 септември 2019 г. и е продължила до 1.00 ч. след полунощ.

Констатирано е, че източник на неприятните миризми е Електрокстоманодобивен цех (ЕСДЦ) на „Стомана индъстри“ АД.

Към дружеството ще бъдат предприети административно наказателни  действия за неизпълнение  на условие от  комплексното разрешително (КР), а именно: да извършва всички дейности на площадката по начин, недопускащ разпространението на миризми извън границите на производствената площадка. Предвидената имуществена санкция по Закона за опазване на околната среда е от 10 000 до 500 000 лв.

Д-р Тихомир Стефанов: Залпово замърсяване е причина за мъртвата риба в „Пчелина“

Залпово замърсяване, което е продължило дълъг период от време, може би цяло лято, е причина за мъртвата риба в яз. „Пчелина&ldquo...

При проверка на друг сигнал за замърсяване на атмосферния въздух и остра задушлива миризма в района на град Дупница екоинспекторите установили, че неприятните миризми са от запалване на закритото общинско депо за неопасни отпадъци.

По време на проверката било установено, че товарен автомобил на сметоизвозваща фирма изсипва битови отпадъци в закритото депо, а друг камион разтоварва  строителни отпадъци (тухли, керемиди, клони от дървета). Близо до ската на депото има наличие на отпадъци от асфалтови парчета.

Установено било, че не се извършва запръстяване. Не е осигурено достатъчно количество земна маса за потушаване на възникналото запалване.

Във връзка с направените констатации на община Дупница ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение, се сочи още в съобщението на РИОСВ - Перник.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално