Преди Розово и Калище е бил Вършец

26416
Преди Розово и  Калище е бил Вършец
Снимка: БГНЕС

Преди случаите в село Розово и Калище от Вършец са отказали да приемат деца на бежанци с основанието, че хората не били предупредени и не ги искат. Това каза Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България пред БНТ.

Според него Агенцията за бежанците трябва да подготвя почвата, както и медиите, да не се фокусират, когато стане белята.

Бежанският проблем - пример от Швейцария

Проблемът с бежанците отново ескалира в България след случая с училището в Калище, Община Ковачевци. Масово родители там не искат в учи...

"Вече 13 месеца не успяхме да проведем диалог, в който са включени всички страни и да обясним, че хората които идват не са заплаха, те бягат от заплаха. Тези деца трябва да комуникират със свои връстници, за да имат нормален живот", каза още Чеширков.

Според него е било необходимо да се проведат разговори с общинския съвет и с училището, което е застрашено от закриване, а с приемането на повече деца, то е щяло да получи държавно финансиране.

Чеширков е на мнение, че интеграцията е по-добре да се случва в по-големи населени места. Той изрази недоумение как   може един учител да не  е готов да обучава, което и да е дете и допълни: "Тези деца бягат от конфликти, а сега  отново преживяват травма. Не бива да им причиняваме това".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com