„Топлофикация Перник“: Хаотичните действия на институциите водят до хаос

17585
„Топлофикация Перник“: Хаотичните действия на институциите водят до хаос

Хаотични са действията на институциите, те не разрешават проблема, а водят до хаос и са в ущърб на гражданите. Това се казва в позиция на „Топлофикация Перник“ АД, след като в четвъртък им бе наложена принудително административна мярка от страна на МОСВ, в частност РИОСВ – Перник. Като причина за спирането е посочено използване на биомаса като гориво от страна на централата за минал период, предаде БГНЕС.

"Държим да изясним, че във всички случаи, в които е използвана биомаса ние сме уведомявали РИОСВ – Перник и МОСВ като сме им предоставяли доклади. За тези наши постъпки сме получили и съответната глоба. Дружеството не използва биомаса от 24.08.2019 г. и за това също са в течение съответните ведомства", категорични са от ръководството на пернишкия ТЕЦ.

В позицията си, изпратена до медиите, от централата казват: "На 03.09.2019 г. късно вечерта в Централата започна проверка, която продължи и на 04.09.2019 г. Според протоколите от проверката не бяха установени нарушения и подаване на биомаса, както и на каквото и да било друго гориво освен въглища. Запознавайки се със заключенията от въпросната проверка, останахме в недоумение поради каква причина ни бе връчена заповед за спиране на Централата.

Перник остава без топла вода

Перник остава без топла вода. До утре на обяд тя ще бъде спряна в целия град, съобщи за БНТ изпълнителният директор на Топлофикация-Пер...

Причината, за жалост, се корени в невъзможността на институциите да се справят с проблемите с въздуха в гр. Перник. Не стана ясно какво точно е въпросното замърсяване т.е. няма данни за такова, не са предоставени завишени стойности, нищо, само коментари, слухове и твърдения, без никаква конкретика.

Апелираме да се избягват спекулациите за това, че жителите на гр. Перник трябва да направят избор между топла вода или чист въздух. Най-важното е да се разбере от къде идва проблемът и той да бъде решен.

Ние питаме защо в място, където има и други производствени предприятия, не беше направено замерване на целия район? Защо институциите не се опитаха да установят дали има такова и да направят измерване? Единственото, което се сетиха да направят е да прекратят дейността на едно от предприятията за да могат да покажат, че имат право да затворят определен оператор, но без адекватни мотиви за това. След тези действия ние бяхме принудени да спрем Централата и топлоподаването към града, нещо за което институциите не бяха и помислили, че ще се наложи.

Няколко часа по-късно, очевидно осъзнавайки каква е ситуацията, МОСВ и в частност РИОСВ-Перник в опит да намерят алтернатива, с която да позволяват един от парогенераторите да работи, ни изпратиха писмо. В него те обясняват, че може да използваме и запалим един от блоковете ни, но според нас това би било в разрез с издаденото ни комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда. Проведохме разговор с експерти от Агенцията, които ни обясниха, че това би се считало за нарушение. Поради тази причина изпратихме писмо, адресирано едновременно до Министерство на околната среда и водите и Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Перник.

"Топлофикация-Перник": Парното и топлата вода в Перник са под въпрос

От "Топлофикация-Перник" разпространиха отворено писмо до властта по повод вчерашното спиране на две от мощностите на централата, съобщ...

Във въпросното писмо сме посочили, че съгласно действащото комплексно разрешително, което е потвърдено официално от страна на РИОСВ – Перник, имаме право да експлоатираме парогенератор №3 единствено в случаите, когато е на лице авария на някоя от другите ни мощности – парогенератор №4 и парогенератор №5.

По-обезпокояващото е, че липсва синхронизация между становищата на институциите в лицето на ИАОС, МОСВ и КЕВР, поради факта, че официално сме входирали в КЕВР ремонтната програма на въпросния парогенератор №3, която официално ще завърши през месец октомври, т.е. в момента МОСВ ни казват, че можем да запалим нещо, което ние няма как да направим.

Призоваваме компетентните органи да не ни карат да предприемаме действия, които биха довели до допълнително утежняване на ситуацията. Нека да насочат усилията си към изясняване на проблема с миризмите и качество на въздух в гр. Перник, като започнат измервания и установяване на източниците на проблеми.

Хаотичните действия без конкретни мерки за разрешаване на проблема водят само до хаос и са в ущърб на гражданите", посочват в позицията, подписана от изпълнителния директор на "Топлофикация Перник" АД, инж. Любомир Спасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Вандализъм преди Рождество: Откраднаха елха от украсата на Перник (ВИДЕО)

Без вода: Авария в центъра на Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com