Заради водния режим Перник ще остане и без парно от 18 ноември

15286
Заради водния режим Перник ще остане и без парно от 18 ноември

От 18 ноември в Перник и околните села въвеждат режим на водата. Вода ще има само в часовете от 16 до 22 часа. В най-лошия случай това ще продължи до април следващата година. Такъв режим на водата не е бил налаган от 1993 година. Това обясни за БНТ инж. Иван Витанов, управител на ВИК Перник.  Причината е ниското ниво на язовир Студена, който единствен захранва с питейна вода региона. Това е предложението на ВИК Перник, което общината трябва да гласува и да реши дали да спазва. Предложението е базирано на реакциите през 1993 година.

С Топлофикация Перник вървят разговори, те се подготвят за спиране на топлоподаването, защото ВИК Перник не може да им осигури вода. За мен приоритет е питейната вода и покриването на битовите нужди, обясни инж. Витанов.

Какъв воден режим очаква Перник

"Некомпетентно управление на ВиК е причината за водния режим, пред който се изправя Перник." Това заяви новоизбрания кмет на града Стан...

Селата, които ще бъдат засегнати от режима, освен Перник, това са Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец, както и град Батановци, уточни той.

Според инж. Витанов е трудно да се каже колко домакинства ще бъдат засегнати от режима на водата в Перник, но отбеляза, че са под 60 000 човека.

По думите му детските градини и училищата трябва да се запасят със съдове с вода, защото ВиК дружествата не разполагат с такъв брой водоноски. Имахме само 2 водоноски, купихме още 3. До момента 4 от тях водоностки обикаляха цяло лято селата, заради голямата суша, обясни инж. Витанов.

На практика живеещите в Перник и в момента през по-голямата част от денонощието са без вода заради многото аварии. 70% от водата в града и околността се губи по улиците от авариите. "За месец август, септември и октомври, сравнено с миналата година сме имали 70% повече аварии. Това което зависи от нас, правим - по най-бързия начин оправяме ававриите. Те са за сметка на ВИК дружеството. Мрежата е неверояно амортизирана.", обясни той.

Авария остави без вода половин Перник, Батановци и 6 села

Поредна авария на главен водопровод остави половин Перник без вода. Водоподаването е спряно в централната градска част и 11 от прилежащ...

Режимът обаче може да доведе до още повече аварии, предупреди инж. Витанов.

Защо се стигна до тук? "Поради това, че нищо добро не се е случвало във ВИК дружеството в града десетки години назад", обясни Витанов, който управлява дружеството от 2014 година.

Предстои общината да вземе решение как точно ще протече самият воден режим, кой какво ще осигурява, дали ще се приемат предложенията на ВИК Перник. Има още неясноти, които в скоро време трябва да бъдат решени, обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com