9000 тона "вносен" боклук в Плевен са пристигнали по море, Италия ще каже дали е замесена мафията

9631
9000 тона "вносен" боклук в Плевен са пристигнали по море, Италия ще каже дали е замесена мафията
Снимка: actualno.com/ Ангел Атанасов

Откритите преди два дена в Плевен 9000 тона "вносен" боклук са пристигнали в България по море, а не с влакови композиции. Все още не е ясно дали те имат връзка с операцията в Италия при която бяха задържани членове на мафията, които се занимават с този вид дейност. Това съобщи в Плевен главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който пристигна в града, за да координира действията на полицията по образуваното от прокуратурата досъдебно производство по случая.

"Изпратили сме официално запитване до италианските власти по каналите за международно оперативно полицейско сътрудничество дали този боклук има отношение към разследването на мафията. Към този момент нямаме още официален отговор. Като го получим, ще го предоставим на прокуратурата", поясни Ивайло Иванов.

Разследването за трафика на боклук от Италия за България се пренесе и у нас

Мащабното разследване на калабрийската мафия Ндрангета, при което властите в Италия арестуваха над 300 мафиоти, включително и една бълг...

"Преди два дена образувахме досъдебното производство. То се води в Районна прокуратура. В навечерието на Нова година беше получен сигнал за депонирани отпадъци на територията на Плевен. Полицията е извършила незабавна проверка за това дали този отпадък е получен и дали се съхранява по установения от закона ред.

В двата дена, в които тече разследването сме извършили всички необходими неотложни действия. Те са свързани с оглед на местопроизшествие, с разпит на лицата, които имат отношение към вноса и съхранението на боклук, с изземване на необходимата документация от РИОСВ – Плевен. Утре предстои да бъде направен анализ на събраните доказателства и планиране на последващи действия", каза окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.  

Тя допълни, че процесуалните действия са свързани с "Феникс" ЕООД (фирмата с незаконното сметище, което запали АМ "Струма", б.р.; Лицензът ѝ за работа трябваше да бъде отнет), както и с други фирми, представлявани от нейния собственик. Към момента имало достатъчно основания да се смята, че са нарушени изискванията по съхранението и преработката на отпадъците. Нямало обаче никакви данни, още по-малко доказателства, че има опасност за населението.

"Имаме основание да смятаме, че някои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. Към този момент това са само предположения", каза още прокурор Савова.

Към момента е направен оглед на една площадка за съхранение на отпадъците, но е възможно да бъдат установени и други площадки. Ще се проверява и характерът на отпадъците – дали сред тях има и опасни.

Италианските власти разследват незаконна пратка от 815 тона отпадъци, предназначени за България (ВИДЕО)

Властите в Италия разследват заловена пратка на гара в Милано от вече третирани пластмасови отпадъци, които били предназначени за Бълга...

"Тези, които ние огледахме вече, не са опасни за здравето на хората – пластмаса, хартия, дърво и метал. Взети са проби за изследване. Предприети са всички необходими мерки да не се допусне внос на други отпадъци от същото лице, докато не изясним дали то има необходимия капацитет за преработка и за съхранение. В срока на разрешението, което е получил, той е трябвало да преработи боклука и да го реализира по някакъв начин, а видимо не е така.

Обектът е запечатан и се охранява от полицията. На него няма ток, няма вода, няма работещи машини за преработка на отпадъците. Отпадъкът просто е депониран. Фирмата е получила пари от италианския доставчик по банков път за преработката. В случай, че се убедим че тя няма капацитет да преработи вече внесения боклук, ще трябва да се предприемат мерки от съответните държавни органи и да се реши какво да се прави с този боклук", смята прокурор Савова.

"Всички ГКПП в страната са уведомени какви документи трябва да съдържат контейнерите с отпадъци. На полицаите в страната е пуснато разпоредително писмо при проверка по пътищата в страната при най-малкото съмнение да бъдат извиквани компетентните специалисти от РИОСВ", допълни Ивайло Иванов.

Съмненията за нелегално унищожаване на отпадъци в страната не са от вчера. Както Actualno.com писа през 2017 г. в България е имало внос на отпадъци за горене, но не повече от 50% от капацитета на съответната инсталация, подчертават от МОСВ. Специално от Италия – дестинация, за която "Биволъ"писа, че е източник на отпадъци за горене за ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, има внос на киселина от батерии, на RDF и третирани смесени отпадъци.

В началото на септември в Перник имаше и протести заради съмнения за горене на боклуци в местния ТЕЦ „Република”, който де факто е на Христо Ковачки. Какви бяха резултатите от проверките на РИОСВ можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Какви чужди боклуци горим и от къде - МОСВ казва, че в края на годината ще е ясно за миналата година

В края на тази година България ще докладва съгласно Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци какв...

Actualno.com писа и за съмнение за нелегален внос на радиоактивни отпадъци в България през пристанище "Варна – Запад". Всичко за сигнала МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен