Детски отбор по роботика в Плевен показва свои "умни машини"

3304
Детски отбор по роботика в Плевен показва свои "умни машини"
Снимка: actualno.com/Ангел Атанасов

Първият междуучилищен отбор по роботика в Плевен ще направи демонстрация на сглобени и програмирани в него „умни машини“. Отборът е от деца на възраст 7-14 години, които учат в четири плевенски училища. От декември м.г. те посещават занятията на клуба по роботика в Сугестопедия център в областния град. Демонстрацията ще бъде на 12 април от 18,00 ч. в Градската градина. На нея децата ще получат сертификати за завършен първи модул от обучението им по роботика, съобщи Преслав Гайдарски, ръководител на проекта за разкриване на Сугестопедия центъра.

„Обучението при нас е възможност за децата от Плевен да получат достъп до т.нар. интелигентна образователна среда. Това е и основната амбиция на нашия Център. Живеем в епоха, в която човешкото познание непрекъснато се развива и има нужда да се обогатява. В същото време преподавателите в класните стаи може би недостатъчно вървят в крак с времето. А при нас децата имат достъп до технологиите, свързани с 3D модели, с виртуална реалност, роботика, космонавтика и др.“, твърди Преслав Гайдарски.

Той допълни, че една от целите на Центъра е да се представи роботиката като достъпен за децата начин за овладяване на програмирането и съвременните технологии. Участниците в отбора работят със съвременни лего-конструктори, които развиват различни умения. Децата първо трябва да сглобят частите на робота. После - да свържат неговите елементи така, че той да може да работи. След това със софтуер програмират задачите, които роботът трябва да изпълнява.

На 12 април публиката ще види какво могат да правят роботите, които децата и техните преподаватели - Михаела Цветанова и Теодор Николов, са изготвили.

Центърът ще организира през лятото приключенско-експедиционен лагер „Атлантида“, който ще се проведе в Белене на три смени. Там е Природен парк „Персина“. Сутрин децата ще работят по роботика, космически предизвикателства за деца и 3D моделиране – ще създават модели с 3D принтер и 3Д писалки. След обяд ще експериментират, ще изследват и ще се запознаят с богатството на флората и фауната на природния парк. Ще посещават ферми, ще изработват хвърчила, ще се състезават и т.н., съобщи още Преслав Гайдарски.

Възпитаници на клуба направиха пред медиите мини демонстрация на един от сглобените от тях роботи. В началото „умната машина“ обърка чашките, в които слага цветните плочки, но малките робо-конструктори веднага коригираха грешката в програмирането и тя изпълни поставената й задача.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен