X
 
 

Галерията с дарената колекция на Светлин Русев в Плевен се оказа без статут

2607 0
Галерията с дарената колекция на Светлин Русев в Плевен се оказа без статут
Снимка: actualno.com/Ангел Атанасов
Художествената галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ в Плевен се оказа без регистрация и без уникален идентификатор в публичния регистър на музеите на Министерството на културата. В този смисъл тя не притежава статут на галерия. Това е установила проверка в регистъра, направена от плевенската общинска управа.

В свое предложение до местния парламент кметът Георг Спартански пише, че предвид  изключително високата художествена и историческа стойност на движимите културни ценности в дарението на академик Светлин Русев Община Плевен трябва да предприеме необходимите действия за вписване на галерията в регистъра на музеите. Според градоначалника  необходимостта от самостоятелна регистрация на галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ в Министерството на културата може да отпадне, ако тя стане филиал на Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен. С тази процедура филиалът получава регистрационния номер на ХГ „Илия Бешков“ и придобива статут на художествен музей.

Предложението на Георг Спартански ще бъде разгледано на следващото заседание на плевенския Общински съвет.

Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ е открита през 1984 г. В началото големият художник дарява на родния си град 322 платна и скулптори. По-късно  допълва дарението си с още 82 графични произведения. Сред тях – български възрожденски щампи, съвременни български майстори на рисунката и графиката и европейски майстори от последните три века като Дьолакроа, Гойя, Шагал, Салвадор Дали, Пикасо, Роден, Дега, Реноар и др.

Община Плевен е собственик на движимите културни ценности съгласно договора  за дарение с акад. Светлин Русев.  От 2007 г. тя разполага и със сграден фонд, предоставен от държавата безсрочно, както и с бюджет за издръжка на галерията,

Actualno.com

Етикети: